Carles Puigdemont en primer pla, amb les ulleres posades i el micròfon davant

L'ANC qüestiona el funcionament del Consell per la República i que Puigdemont el presideixi

La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, reconeix debat sobre el Consell, però nega que es qüestioni la presidència de Puigdemont

Nou front de divisió en l'independentisme català. Si en les darreres setmanes la remodelació del govern Torra, la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat o la resposta a una possible inhabilitació del president de la Generalitat han estat fonts de fricció entre els partits i les entitats socials independentistes, ara es posa sobre la taula el debat intern en el si de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) sobre la funcionalitat del Consell per la República (CxR), en una informació basada en documentació interna que 'La Vanguardia' publicava aquest passat diumenge.

El Consell per la República, al centre de la qüestió, segons l'ANC

El document publicat pel rotatiu recull la discussió mantinguda el passat 29 d'agost en una reunió plenària del secretariat de l'ANC, on es va discutir sobre la feina del CxR i el fet que la pertinença de l'Assemblea a l'òrgan sigui o no adequada. En el document es recullen conclusions com ara la «manca de transversalitat», el poc èxit de les inscripcions al «registre ciutadà» i la percepció que el CxR és un «organisme lent i poc transparent».

Entre les qüestions que es posen sobre la taula hi ha la presidència de l'òrgan, que ocupa Carles Puigdemont. «El President Puigdemont és el president del CxR i alhora representant d'un partit polític que es presenta a les eleccions autonòmiques», destaca el document intern, que recorda que els càrrecs encara són «interins» tot i que es va dir que es triarien a les urnes. L'ANC reclama «desvincular la presidència del Consell dels partits polítics catalans».

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, es va afanyar diumenge a sortir a desmentir la informació malgrat els documents interns publicats per 'La Vanguardia'. Paluzie va assegurar que no hi ha cap qüestionament cap a Puigdemont, i que tan sols han obert vies de diàleg «per aclarir funcions especialment dels consells locals»: