Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona, parlant per telèfon, passa per davant de la parada de metro del districte madrileny de Puente de Vallecas

El tràngol de la Covid a Madrid: «Si tens febre aniràs a treballar perquè, si no, la teva família no menjarà»

El rebrot de coronavirus a la capital d'Espanya fa estralls als districtes més humils

Una dona, parlant per telèfon, passa per davant de la parada de metro del districte madrileny de Puente de Vallecas
El districte de Puente de Vallecas és el més afectat per la Covid-19 durant les darreres setmanes. | Europa Press

El barri del Puente de Vallecas és un dels principals focus del rebrot de coronavirus que està patint Madrid en les últimes setmanes i que ha provocat la implantació de restriccions en la mobilitat en diverses zones de la capital espanyola que entren en vigor aquest dilluns. Aquesta zona acumula prop de 8.000 nous casos de la Covid-19, als que cal sumar els registrats en altres districtes del sud de Madrid que també han rebut el cop de la malaltia, com Carabanchel (5.957), Usera (4.224) i Villaverde (4.214).

Tots aquests districtes tenen en comú que són barris obrers i que més d'un 20% de la seva població és d'origen estranger. En aquest sentit, segons ha explicat aquest diumenge el diari 'El Mundo', el 40% dels nous positius a Madrid són estrangers, a conseqüència de causes socioeconòmiques. L'article assenyala que la població immigrant es veu abocada, moltes vegades, a viure en condicions complicades: pisos petits amb sobreocupació. Això fa que el virus trobi un ambient propici per a la seva propagació.

El citat mitjà exemplifica aquesta situació amb el cas de José García i Karen, un matrimoni d'origen equatorià que té set fills i resideix al districte del Puente de Vallecas. La seva filla petita, de cinc anys, va donar positiu en coronavirus i pocs dies després el seu germà, de set anys, va contagiar-se també. «Si un nen s'encomana en l'escola i té germans a casa, al final s'encomanen tots», apuntava García en declaracions al diari 'El Mundo'. En aquest sentit, assegurava que «l'Estat hauria de donar algun tipus de suport perquè aquest nen pugui fer la quarantena amb la seva mare o pare en un lloc aïllat de la resta de família».

La impossibilitat de fer una quarantena eficaç

La situació socioeconòmica d'aquests districtes madrilenys provoca situacions que no permeten realitzar el confinament de manera eficaç en cas de ser diagnosticat com a cas positiu. Luis Sáenz, membre del col·lectiu Invisibles de Tetuán, afirmava que «si tens febre, treballaràs perquè, si no, la teva família no podrà menjar». Sáenz assegurava que «no hi ha hagut el suport social necessari. La Covid-19 està fent cada vegada més estralls i això és explosiu».

Així mateix, l'activista madrileny comentava que, donada la configuració de molts dels habitatges d'aquests districtes, «la quarantena és impossible per a un sector gran de la població, que no es pot confinar en una habitació».