Els retrets entre els diversos agents de l'independentisme van a més. La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha assegurat que l'entitat suspèn el Govern en la XII legislatura per la tasca feta per culminar el procés d'independència. «La legislatura ha estat gairebé perduda en termes de procés d'independència», ha lamentat Paluzie. En roda de premsa, Paluzie ha justificat la decisió de l'entitat perquè JxCat i ERC no han respectat la «voluntat de l'electorat» en no complir amb els programes electorals que es van presentar a les eleccions de 2017. Des de l'ANC s'ha retret a l'executiu català haver fet «molt poques» accions per avançar en sobirania. El Secretariat Nacional de l'ANC ha puntuat la gestió del Govern en diferents aspectes d'acord amb el decàleg intern de l'entitat.
Notes punt per punt, i molt baixes
Amb un 1, la pitjor puntuació que ha donat el Secretariat Nacional a la gestió del Govern ha estat en l'apartat de 'Seguretat pública per a un estat democràtic'. En aquest punt, l'entitat ha lamentat que no s'hagi fet «res» per reformar la llei dels Mossos perquè «excel·leixin» com a policia democràtica, per reestructurar la BRIMO i fiscalitzar estrictament la seva acció, per crear una agència nacional d'intel·ligència, aprovar una llei catalana de bombers o una llei catalana de coordinació dels cossos policials.
La segona pitjor nota és un 1,17 i és pel punt del decàleg 'Construcció de la institucionalitat pròpia'. Es critica que no s'hagi fet «cap» política per garantir una administració catalana fidel al mandat de l'1-O, no s'hagi planificat un marc juridicolegal postindependència ni s'hagi elaborat un pla de treball de política independentista pels municipis. S'aprova amb un 5 la col·laboració "estreta" amb els territoris de parla catalana. El tercer punt més castigat és l'acció internacional amb un 1,67. Se suspèn el Govern per no haver fet arribar a l'opinió pública internacional les raons de la causa nacional catalana i se'ls posa un 0 en la recerca de reconeixements internacionals. També s'acusa l'executiu català d'haver cooperat més amb l'Estat en espais d'acció exterior respecte el 2017 i que les delegacions de la Generalitat a l'exterior no hagin desenvolupat una tasca independentista.
Respecte a la voluntat dels electors, l'ANC creu que sobre la prioritat independentista «més enllà de les declaracions inicials del president Torra en ser investit, no hi hagut cap concreció de l'objectiu». Han suspès amb un 3 el compromís amb la Declaració d'Independència del 27 d'octubre de 2017 i amb un 2 la vigència del mandat de l'1-O. Lamenten la manca d'acord entre partits independentistes. «Malgrat un acord de Govern entre els dos grans partits, no s'ha percebut una acció concertada ni entre ells ni amb la CUP en la majoria de grans qüestions. Més aviat s'han produït desacords sonats entre els forces independentistes», han criticat des de l'ANC. També en aquest apartat han criticat la falta de via unilateral. «S'ha prioritzat la via del diàleg com a única possible», han sostingut.
Més crítiques de l'ANC
Altres qüestions que el decàleg de l'ANC ha criticat han estat els acords d'ERC i JxCat amb el PSOE i el PSC en diferents administracions, no haver bloquejat les institucions espanyoles, no haver aprovat cap llei que recuperi competències o que busqui desenvolupar l'Estatut en espais que ha envaït l'Estat i que el Parlament no hagi exercit la seva sobirania. Per contra, l'ANC ha aplaudit que el Govern hagi estès la fibra òptica pública a bona part del territori, que s'hagi treballat per incloure el català en l'oferta de televisió de pagament, que l'Agència Tributària Catalana hagi augmentat en personal i en captació o que la Generalitat i els partits s'hagin enfrontat als «abusos» del poder espanyol per la via judicial.
Aquest decàleg sobre l'acció del Govern a la darrera legislatura així com la valoració dels programes electorals dels partits independentistes per les eleccions del 14-F, estan disponibles en un web que l'ANC ha habilitat. L'entitat ha explicat que els electors podran signar un compromís per fer un vot «informat i independentista» a les properes eleccions. Després d'haver presentat l'avaluació del Govern, Paluzie ha reconegut que esperen poder «influir» en els programes electorals de les candidatures independentistes del 14-F. Ha dit que la tasca de l'ANC, però, no acabarà aquí i que continuarà durant la campanya electoral i posteriorment. Ha conclòs enviant una crítica a l'independentisme lamentant que el 2017 es presentessin als comicis plantejant la legislatura com la que havia d'anar de la restitució a la Constitució.