Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos de l'1-O

La data en què el Govern preveu que els presos puguin ser al carrer (i no falta gaire)

En aquesta data, tots els condemnats hauran complert, com a mínim, un 25% de la seva condemna

Els presos de l'1-O
Els presos podrien començar a sortir de Lledoners, Wad-ras i Puig de les Basses el proper mes de febrer. | ACN

Els presos de l'1 d'octubre podrien començar a trepitjar carrer el proper mes de febrer, coincidint amb la campanya electoral de les eleccions autonòmiques que, precisament, s'han de celebrar el proper dia 14 de febrer de 2021. Serà aquesta la data en què els nou condemnats a presó ja hauran complert un quart de la condemna: el darrer en arribar-hi serà Oriol Junqueras, que compleix aquest 25% el pròxim 30 de gener.

La possibilitat de sortir amb el tercer grau o amb permisos

En aquestes circumstàncies, és probable que les juntes de tractament de les presons puguin tornar a classificar en tercer grau els presos, malgrat que fa unes setmanes el Tribunal Suprem va tombar l'anterior qualificació feta per les juntes en ser, segons la sala presidida per Manuel Marchena, massa prematur. Amb el compliment del quart de condemna s'obre de nou la porta a aquestes possibles sortides.

A més, tots els presos —alguns ja n'han gaudit; d'altres, com Junqueras, encara no— tindran accés a permisos penitenciaris. Es tracta d'un total de 36 permisos anuals de 24 hores cadascun que els permetran passar dies complets fora de la presó. Amb el tercer grau i/o l'accés a permisos, els presos podran fer campanyes pels seus respectius partits, si és que així ho desitgen: Turull, Rull, Forn i Sànchez per Junts per Catalunya; i Junqueras, Romeva, Bassa i Forcadell per ERC.

En paral·lel, les vies dels indults i la reforma del Codi Penal

No són les úniques vies que tindran els nou condemnats a presó pel procés independentista per sortir del règim de tancament en què es troben actualment. El govern espanyol tramita des de la tardor passada la via dels indults: tot just aquest dimarts, 22 de desembre, la Fiscalia del Tribunal Suprem donava a conèixer els informes en relació a la mesura de gràcia per als nou empresonats i també per als altres tres condemnats, Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Borràs.

En tots ells, el Ministeri Públic considerava inadequat l'indult en considerar-lo prematur i en no veure indicis de penediment en el comportament dels dotze condemnats per la sala que presideix Manuel Marchena. Ara, cal esperar els informes que emeti l'Advocacia de l'Estat sobre aquesta qüestió i, un cop estiguin enllestits, el Tribunal Suprem farà els seus informes i els enviarà a la taula del Consell de Ministres, que és qui tindrà la darrera paraula. Cal recordar que tots els informes no són vinculants, però cal tenir en compte el pes que poden tenir en la decisió final del govern espanyol de concedir els indults o no fer-ho.

En paral·lel també està en tràmit la via de la reforma del Codi Penal per rebaixar les penes del delicte de sedició. Val a dir, però, que aquesta mesura va amb un cert retard perquè el Ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va dir que l'esborrany es presentaria abans de final d'any, cosa que finalment es preveu per passat Reis, quan acabin les vacances de Nadal.