Juan Manuel Moreno Bonilla, president de la Junta d'Andalusia.

Andalusia alliçona Catalunya amb els autònoms: 1.000€ a 80.000 autònoms amb l'ajut de robots

La Junta d'Andalusia s'ha compromès a pagar els ajuts en només 2 mesos

Mentre a Catalunya els ajuts als autònoms han evidenciat el caos del Govern de Catalunya, amb una dotació insuficient —20 MEUR per a només els 10.000 primers autònoms a presentar sol·licitud, sense atendre criteris d'equitat i en un web molt deficient, col·lapsat des del primer minut—, a Andalusia s'ha presentat un programa de subvencions amb més pressupost i amb un sistema de sol·licitud molt àgil. A més, la supervisió dels documents la duran a terme una quinzena de robots, cosa que agilitzarà la seva tramitació i permetrà a la Junta d'Andalusia atorgar els diners als autònoms en un termini màxim de dos mesos.

Una lliçó en la gestió dels ajuts

El sistema impulsat per la Junta d'Andalusia supera el de la Generalitat de llarg. D'entrada, per la dotació pressupostària: 80 milions d'euros en ajudes, quatre vegades més que la quantitat disposada per la Generalitat —per posar-ho en context: la diferència poblacional és d'un milió de persones. Els ajuts, per valor de 1.000 euros —a Catalunya eren de 2.000—, arribaran, això sí, a 80.000 treballadors per compte propi, una xifra que no té punt de comparació amb la catalana, que es reduïa a 10.000.

Hi ha, a més, una innovació tècnica que desburocratitza i agilitza el sistema de petició i atorgament de les esmentades subvencions. A l'hora de presentar-se les sol·licituds —es podrà fer a partir d'aquest dissabte, dia 21 de novembre—, no caldrà presentar cap mena de documentació i n'hi haurà prou amb signar una declaració autorresponsable on s'asseguri que es disposa del compliment dels requisits establerts.

Un joc de 17 màquines comprades per 100.000 euros

Un cop tramitades les peticions, entra en joc el que és, probablement, l'element més innovador de tot el procés, i que esdevé la causa directa de la seva agilització: un jc de 17 màquines comprades per la Junta per un preu de 100.000 euros s'encarrega de revisar, cada dia, fins a 2.500 expedients de petició de les subvencions. Les màquines revisen que tots els requisits siguin correctes i validen definitivament la petició.

Això permet que en un termini màxim de dos mesos des de la seva presentació, els demandants rebin l'ingrés del 100% de la quantitat al seu compte corrent. Un sistema, doncs, que contrasta amb el caos viscut la setmana passada a Catalunya en un sistema de repartiment d'ajuts que va fer aigües per totes bandes.