Demanen confinament domiciliari en 91 municipis a Espanya

Sanitat haurà de permetre aquest confinament domiciliari, així com un avançament del toc de queda a les 20:00 hores

Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament
Andalusia ha anunciat noves restriccions per intentar frenar la tercera onada del coronavirus | iStockPhoto (Dennis Gleiss)

La Junta d'Andalusia ha anunciat aquest divendres, 15 de gener, noves restriccions per frenar la tercera onada de la Covid-19, que s'ha desbocat a la regió amb un gran augment de contagis i de la incidència en pocs dies, com pràcticament en la totalitat de país. Així, el president de la Junta, Juanma Moreno, ha anunciat aquest divendres les noves mesures en tota la regió:

- Tancament perimetral de tota Andalusia.

- Tancament perimetral de les 8 províncies andaluses.

- Tancament perimetral de tots els municipis que superin els 500 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, que actualment són 219.

- Limitació de persones en reunions socials a un màxim de quatre persones, també en hostaleria.

- Tancament de comerços i hostaleria a les 18:00 hores.

- Tancament d'hostaleria i oci en municipis amb més de 1.000 casos d'incidència per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, que actualment són 91 municipis.

A més, Juanma Moreno ha anunciat dues mesures que depenen del vistiplau de Sanitat, a qui ha demanat permís per escrit perquè les aprovi, i que són les següents:

- Confinament domiciliari en els municipis amb una incidència acumulada de més de 1.000 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes. Actualment serien 91 municipis, que es publicarien demà al Butlletí Oficial.

- Toc de queda avançat fins a les 20:00 hores, i si Sanitat no ho permet, es mantindrà a les 22:00 hores, i en ambdós casos fins a les 06:00 hores.

Andalusia insisteix en el confinament domiciliari

Andalusia ha estat una de les regions que més ha insistit perquè el govern espanyol decreti un nou estat d'alarma o modifiqui l'existent per incloure la possibilitat que les autonomies puguin decretar un confinament domiciliari en el cas que sigui necessari.

Al costat de Castella i Lleó o Astúries, la Junta considera que, com a mínim, Sanitat hauria de tenir preparat un nou text per a aprovar-lo ràpidament en el cas que es vulgui prendre aquesta decisió, perquè amb el text actual les comunitats no tenen les eines jurídiques per fer-ho.

De fet, l'estat d'alarma actual el que permet és imposar tancaments perimetrals en tota una autonomia, les seves províncies, comarques, municipis o qualsevol altra unitat territorial que es triï, com poden ser els consells a Astúries i Galícia o les zones bàsiques de salut de la Comunitat de Madrid.

Però el text no permet, en cap cas, privar els ciutadans de la llibertat de poder sortir de casa, excepte en «horari nocturn», en el qual la norma sí que recull l'anomenat 'toc de queda' que totes les regions han imposat en els seus respectius territoris.

Davant la negativa de Sanitat de permetre el canvi de l'estat d'alarma per facilitar un confinament domiciliari, les autoritats andaluses ja han demanat als ciutadans que no esperin al Ministeri i s'autoconfinin ells mateixos, com ja va fer Juan Marín, vicepresident de la Junta.

Aquest mateix divendres, Juanma Moreno, president de la Junta, ha fet una crida als ciutadans a través de les seves xarxes socials, assegurant que «la responsabilitat de tots és crucial per frenar la tercera onada», poques hores abans d'anunciar les noves restriccions.

Andalusia no ha estat l'única que ja ha fet aquesta petició als seus ciutadans, ja que Castella i Lleó va fer el mateix per part de la seva consellera de Sanitat, Veronica Casado, que va demanar a la població que només sortís de casa per l'imprescindible.


Comentaris

envia el comentari