Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Andrés Torres en una imatge del seu celler

Andrés, el xef català que ho ha deixat tot per anar-se'n tot sol a Ucraïna

El xef del restaurant Casa Nova, de Sant Martí Sarroca, se n'ha anat a Ucraïna per a repartir menjar

A vegades, només a vegades, les situacions límit treuen el millor de les persones. Això sí, ens hem de posar en límits que mai de la vida ens hauria agradat relatar. Aquest és el cas de la guerra d'Ucraïna i totes les històries que se'n deriven.

El relat de l'Andrés Torres, n'és un d'aquests. El xef del restaurant Casa Nova de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), que va participar a 'Joc de Cartes', ha decidit viatjar fins Ucraïna per donar un cop de mà. Entrevistat per Jordi Basté a 'Rac1', el cuiner ha relatat l'odissea que ha viscut viatjant tot sol per a entregar 500 bosses amb aliments en un poble a 50 quilòmetres de Kyiv.

L'Andrés, que va volar fins a Varsòvia, va llogar un cotxe fins arribar a la zona de conflicte. Abans d'arribar-hi, però, va parar en diversos supermercats per comprar 500 racions de menjar. Duia productes com xocolatines, llaunes de conserva, salsitxes, sopes instantànies o begudes.

Andrés Torres, durant la seva participació a 'Joc de Cartes'
Andrés Torres, durant la seva participació a 'Joc de Cartes' | TV3

L'odissea de l'Andrés

«Les primeres bosses les vaig deixar a 150 km de Kíiv i les últimes, a 50 km, no vaig poder avançar més per l’ocupació russa», ha explicat el xef. «Els he portat xocolatines, llaunes de conserva, begudes, salsitxes o sopes instantànies», ha afegit. 

Portar-ho, però, no va ser gens fàcil. I és que, segons ha explicat, el cuiner del restaurant Casa Nova va haver de superar fins a 48 controls per a poder arribar al seu destí. «A cada control vaig haver d’explicar per què venia i em van fer obrir gairebé totes les bosses», deia sobre els controls. 

Això sí, per fer-ho tenia una tècnica: dir la paraula 'Barcelona'. «La marca Barcelona ven molt. Obre moltes portes», insisteix l'Andrés. 

«La sensació de sentir les bombes...»

Actualment, el xef Andrés Torres es troba de nou a Polònia, on acaba de tornar després del seu viatge per Ucraïna. Ara, explica, té la intenció de tornar a Catalunya per treballar al restaurant però no tanca la porta a tornar. 

«Tornaré sempre que es pugui», diu mentre explica: «És, però, una experiència molt dura. La sensació de sentir les bombes no té res a veure amb el que passa a les pel·lícules».