Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge d'Aleksei Mordaixov i soldats de l'exèrcit rus

L'home més ric de Rússia llança un missatge molt clar

Aleksei Mordaixov es posiciona en el conflicte bèl·lic

Aleksei Mordaixov, un dels homes més rics de Rússia, ha enviat un missatge clar i contundent en relació amb l'ofensiva bèl·lica contra Ucraïna. Ja fa vuit dies que va esclatar la guerra, que ja comença a tenir conseqüències greus, tant en la població com en els negocis.

Pràcticament tots els països estan en contra d'aquest enfrontament absurd i sense sentit que ha deixat el món commocionat. Arran d'això, Vladímir Putin s'està quedant sol, i Rússia n'està patint les conseqüències.

No hi ha res que faci reaccionar més ràpidament davant de l'horror dels ucraïnesos que prendre mesures que afectin l'economia. En aquest sentit, els oligarques russos han vist que la seva fortuna perilla i s'han alçat contra el conflicte bèl·lic.

Conflicte Rússia Ucraïna
Les sancions econòmiques asfixien els empresaris russos | Europa Press

L'home més ric de Rússia envia un missatge a Putin

Des dels despatxos dels majors dirigents mundials s'han llançat sancions econòmiques dirigides a aturar la guerra entre Rússia i Ucraïna. Sancions perjudicials per a l'economia russa que ja comencen a fer efecte.

El ruble, així com la borsa del país, s'han ensorrat, i el Banc Central Rus ha optat per tancar el parquet de Moscou. La por a la caiguda per les sancions econòmiques manté Rússia en escac, i els principals del país empresaris han pres la paraula.

Els propietaris de petrolieres, gasistes i bancs de Rússia veuen perillar els seus negocis i preveuen pèrdues milionàries si la guerra contra Ucraïna segueix endavant. Així doncs, no han trigat a posicionar-se i alçar la veu contra Putin perquè posi fi a aquesta escalada bèl·lica.

Aleksei Mordaixov mirant cap a un costat
Aleksei Mordaixov demana que es posi fi a la guerra contra Ucraïna | Bloomberg Markets and Finance (YouTube)

Aleksei Mordaixov, president del conglomerat metal·lúrgic i energètic Severstal, ha estat el més contundent. Aquest oligarca rus comptava amb una riquesa de 26.100 milions d'euros l'any 2021, i ha sigut el primer a criticar la decisió del Kremlin.

«És terrible que ucraïnesos i russos morin, que la gent pateixi dificultats i l'economia s'estigui col·lapsant», deia en una entrevista. «Hem de fer tot el que sigui necessari per a trobar una sortida a aquest conflicte i aturar el bany de sang per a ajudar la gent afectada a refer la seva vida», afegia.

L'empresari s'ha mostrat desitjós que la guerra acabi com més aviat millor i es doni per finalitzat el «vessament de sang».

«No entenc per què ens sancionen»

Occident intenta dissuadir Putin amb sancions econòmiques que asfixien el país perquè posi fi a la guerra. Rússia té l'aixeta totalment tancada, i ja s'han iniciat tot de complots per a prohibir la venda de productes russos.

Èxode a Ucraïna
Els multimilionaris russos defensen el poble ucraïnès | Europa Press

Així mateix, la cultura i l'esport russos també s'han vist afectats, amb cancel·lacions d'esdeveniments. El Kremlin està cada cop més tancat i el president va perdent suports amb el pas dels dies.

Aleksei Mordaixov assegura que mai ha tingut relació amb la política i s'ha mostrat contrari a aquestes sancions econòmiques. «No tinc res a veure amb les tensions geopolítiques actuals, no entenc per què ens sancionen», lamentava.

Dilluns, 28 de febrer, ell i 25 persones més van ser sancionades. Com a conseqüència, el multimilionari va confirmar el cessament de les vendes d'acer a la Unió Europea.

Fotomuntatge de Vladímir Putin i un bombardeig a Ucraïna
Els oligarques russos posen Vladímir Putin contra les cordes | Catalunya Diari

Un altre dels oligarques que s'han sumat al directiu de Severstal és Mikhaïl Fridman, propietari dels supermercats DIA. En una carta que va escriure, es mostrava contrari a la guerra i qualificava el que havia passat com «una tragèdia per als dos països».

No obstant això, de tots els homes més rics de Rússia, el banquer Oleg Tinkov ha estat el més clar detractor del conflicte bèl·lic. Mitjançant les xarxes socials, publicava un missatge per a demanar que es posi fi a la guerra.

«Gent innocent mor a Ucraïna en aquest moment, cada dia. Això és inacceptable! No té sentit!», exclamava. «El Govern hauria d'invertir a tractar mèdicament la població, a investigar com vèncer el càncer, i no en la guerra. Nosaltres estem en contra de la guerra!», sentenciava.