Imatge de diversos vehicles intentant sortir de Barcelona

Barcelona vol cobrar als cotxes pel simple fet d'entrar a la ciutat

La llei de mobilitat sostenible, de la qual se n'ha aprovat un avantprojecte, preveu el cobrament de taxes per entrar als nuclis de ciutats com Barcelona o Madrid

En un obrir i tancar d'ulls, el panorama viari de Catalunya canvia com no ho havia fet mai. Enderrocament de peatges, s'anuncia que els cotxes antics ja no podran circular per moltes grans ciutats, increment de radars... Però no, no cantin victòria. I és que ara podria arribar un altre canvi sonat a les carreteres de Catalunya. 

El govern espanyol permetrà a Barcelona cobrar als vehicles per entrar al nucli urbà. La congestió i la contaminació és un problema evident a la ciutat comtal i, per començar a reduir les emissions, el govern espanyol podria aprovar una llei per la qual es podria cobrar una taxa als vehicles que entrin al centre de la ciutat. 

Segons l'avantprojecte de llei de mobilitat sostenible aprovat el passat dimarts, 2 de març, pel Consell de Ministres els ajuntaments podran cobrar una taxa als vehicles que entrin a les denominades zones de baixes emissions. 

La norma s'enfoca sobretot en ciutats com Barcelona o Madrid, que lluiten des de fa temps per a intentar desembussar els seus centres de vehicles. 

Imatge d'una sèrie de cotxes circulant per la Ronda Litoral de Barcelona.
La llei, això sí, encara s'hauria d'aprovar. | @transit

La llei encara no està aprovada

I és que segons avança 'El Periódico' encara no s'ha dit l'última paraula. La llei, que per entrar en vigor encara ha de passar pel tràmit d’audiència pública, hauria de sotmetre's al dictamen de Consell d’Estat. 

I no, l'escull no hauria acabat aquí. Ja que després de passar pel Consell, aquesta hauria de tornar a ser aprovada per l’Executiu. Seria aleshores quan passaria pel Congrés i el Senat, que haurien d'avalar la norma per majoria. 

Els cotxes antics no podran circular en ciutats de Catalunya l'any vinent 

Els cotxes que tinguin més de 15 anys no podran circular per les ciutats de més de 50.000 habitants de Catalunya. La decisió s'enmarca en l'objectiu de reduir la contaminació i marcar les zones de baixes emissions. 

En total són 23 ciutats afectades: Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Tarragona, Mataró, Castelldefels, Viladecans, el Prat de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Lleida, Granollers, Cerdanyola del Vallès, Mollet del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Reus, Girona, Sant Cugat del Vallès, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Rubí, Manresa i Vilanova i la Geltrú.