Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una sèrie de cotxes circulant per la Ronda Litoral de Barcelona.

Els cotxes antics ja no podran circular: a quines ciutats i a partir de quan?

A partir de l'any vinent, els cotxes que tinguin més de 15 anys no podran circular en 23 ciutats de Catalunya

Serà una espècie de dia D. A partir de l'any vinent, els cotxes que tinguin més de 15 anys no podran circular per les ciutats de més de 50.000 habitants de Catalunya. Per què? Fàcil. L'objectiu prioritari és reduir la contaminació i marcar les zones de baixes emissions. 

En total són 23 ciutats: Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Tarragona, Mataró, Castelldefels, Viladecans, el Prat de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Lleida, Granollers, Cerdanyola del Vallès, Mollet del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Reus, Girona, Sant Cugat del Vallès, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Rubí, Manresa i Vilanova i la Geltrú.

Es tracta dels nuclis més importants de Catalunya, ja que en aquestes 23 ciutats s'hi reparteix el 52% de la població de Catalunya. 

Imatge de la llum d'un cotxe
Els cotxes de més de 15 anys no podran circular per les grans ciutats de Catalunya. | Pixabay

Catalunya potencia la compra de cotxes elèctrics

Barcelona, de fet, s'està posant al dia. Ho fa, això sí, a marxes forçades, ja que l'Estat espanyol continua a la cua de venda de vehicles elèctrics. La cuota de mercat, segons TV3, és del 6,5%. 

Per a intentar potenciar la compra d'aquesta mena de vehicles, el Consell Metropolità va aprovar a finals de l'any passat l'ampliació de la xarxa pública d'electrolineres per multiplicar per cinc la seva capacitat. 

Amb la inversió prevista per al 2022 i 2023, els punts de recàrrega de vehicles elèctrics passaran dels deu actuals a prop de 50. Amb aquesta acció, complementada amb la instal·lació d'altres punts de recàrrega per part d'alguns ajuntaments, s'aconseguirà que tots els municipis metropolitans tinguin com a mínim un punt de recàrrega públic. 

El vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, afirma que aquesta "peça del trencaclosques" permet "accelerar" la implantació de la mobilitat sostenible: «És clau que el conductor, vagi on vagi, pugui endollar el seu vehicle». 

Un perillós efecte dominó 

Tot i això, han estat diverses les veus que s'han pronunciat en contra del cotxe elèctric. De fet, expliquen que provocarà un efecte dominó. Diuen que la mesura afectarà sobretot a gent gran i gent sense recursos per comprar-se un cotxe. 

Això el que provocarà és que recorrin a un cotxe antic i marxin a viure lluny dels nuclis urbans.