Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Rei Joan Carles

La bona notícia que ha rebut el rei Joan Carles del Tribunal Suprem

La Fiscalia ha decidit arxivar dues investigacions que tenia obertes contra el rei emèrit

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha arxivat dues investigacions que tenia obertes contra el rei emèrit, Joan Carles I, pel cobrament de 100 milions de dòlars com a suposada comissió per l'adjudicació a empreses espanyoles del tren d'alta velocitat a la Meca i pel pagament de despeses familiars per part d'un empresari mexicà i una fundació suïssa.

En aquest sentit, però, el ministeri públic admet que Joan Carles I va defraudar a Hisenda i fins i tot va ser subornat, però els delictes estarien prescrits. Així mateix, considera que era inviolable, segons estableix la Constitució. Així mateix, l'antic monarca ha estat exculpat d'altres delictes fiscals, quan ja havia abdicat, perquè va regularitzar la situació abans de conèixer els motius de la investigació del ministeri públic.

Les obres de l'AVE a la Meca

L'objecte de la primera investigació, oberta el juny del 2020, era un possible delicte de corrupció en els negocis, derivat de la manera com es va produir l'adjudicació, l'octubre de 2011, de les obres de la fase 2 de la construcció de la línia de ferrocarril d'alta velocitat que uneix les ciutats de Medina i La Meca (Aràbia Saudita) al consorci Al-Shoula, format per 12 empreses espanyoles i dues saudites.

En aquest sentit, s'investigava la possible relació d'aquesta adjudicació amb l'ingrés de 64.884.405 euros (100 milions de dòlars), ordenat el 8 d'agost de 2008 pel llavors rei d'Aràbia Saudita al compte de la Fundació Lucum, radicada a Panamà, de la qual Joan Carles de Borbó seria el seu titular real. La Fiscalia ha conclòs que no s'ha pogut establir cap relació.

Despeses familiars de Joan Carles a càrrec d'un empresari mexicà

D'altra banda, les diligències del segons cas que investigava la Fiscalia del Suprem es van obrir el novembre del 2020 arran de la recepció d'un informe d'intel·ligència financera emès pel Servei Executiu de la Comissió de Prevenció de Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (SEPBLAC). En aquest sentit, s'informava d'unes transferències ordenades entre els anys 2017 i 2018 per l'empresari mexicà Allen de Jesús Sanginés Krause.

L'empresari, resident al Regne Unit, hauria fet les transferències a un compte titularitat de Nicolás Murga Mendoza, coronel de l'exèrcit espanyol, que en el passat va ser ajudant del rei emèrit. Bona part de les quantitats rebudes en aquest compte es van dedicar a satisfer despeses de familiars de Joan Carles I i de persones vinculades.

La Fiscalia del Suprem assegura que no existeix constància de cap contraprestació per les transferències efectuades, alhora que ha donat per tancada la investigació, ja que l'any 2020 el rei emèrit va regularitzar la seva situació davant Hisenda, pagant més de mig milió d'euros per l'impost sobre successions i donacions.