La pandèmia del coronavirus ja fa més de dos anys que va arribar per quedar-se. La població no ha tingut més remei que aprendre a conviure amb el virus i acostumar-se a la «nova realitat».
Després d'haver superat sis onades, Espanya està passant per un descens de contagis i una tendència a la baixa que convida a l'optimisme. No obstant això, seguim presentant xifres força altes i, per tant, no hem d'abaixar la guàrdia sota cap circumstància.
Encara més, els experts, concretament el doctor Carballo, continua alertant de les conseqüències del coronavirus. El seu últim avís tracta d'una nova seqüela que causa la variant Òmicron. Els ciutadans estan realment espantats.
Anem pel bon camí, però cal seguir lluitant
El bec de la sisena onada ja està més que superat. Una mostra n'és la caiguda de la incidència de casos des dels 2.694 casos per cada 100.000 habitants, fins als 515 al mes de febrer. Espanya va arribar a patir fins a 1,5 milions de contagis cada 14 dies, i ara n'hi ha 250.000.
La vacuna contra el coronavirus i el fet de respectar les mesures d'higiene i de seguretat fan que anem pel bon camí. El procés és lent i llarg, però ningú no va dir que fos fàcil. Només queda continuar lluitant per vèncer el coronavirus d'una vegada per totes.
Espanya és un dels països amb més vacunats a tot el món, així que el progrés és evident. A més, sembla que les quarantenes i les màscares tenen els dies comptats. Els més optimistes ja asseguren veure la llum al final del túnel.
Òmicron torna a espantar-nos: el «covid persistent»
Tot i que les dades són positives, els experts no deixen anar l'accelerador. Les últimes declaracions del conegut doctor Carballo en són una prova, ja que ha parlat de la presència d'una nova seqüela del coronavirus.
En concret, fa referència a una simptomatologia de la nova variant Òmicron, anomenada «covid persistent». Apareix en el cas que la malaltia continuï dins l'organisme temps després d'haver-se deslliurat de la infecció. Això podria generar fatiga, mal de cap i muscular, malestar i febre.
A Espanya, com assegura el doctor Carballo, «ja està arribant». «He rebut trucades de pacients d'Òmicron que tenen covid persistent. Hi ha hagut moltes reinfeccions i gent que havia passat el coronavirus abans i ara té símptomes», afirma el metge especialista.
A través d'una entrevista a 'Marca' amb Francisco Mera, considerat el principal investigador del primer assaig clínic per al tractament del «covid persistent», van conversar sobre aquest tema interessant.
«Òmicron està deixant 'covid persistent' a persones que s'havien infectat abans amb Delta o Alfa», informava el doctor Carballo. Per concloure la conferència, els dos experts han volgut llançar una advertència a la població espanyola.
Han demanat prudència i, sobretot, tenir molta cura «amb el tema que s'infecti tothom». Un repunt de casos podria provocar grans seqüeles a Espanya, deixant minvada gran part de la ciutadania.
Fa dos anys que lluitem per derrotar el coronavirus i ara no és temps de rendir-nos. No cal abaixar els braços, potser aquests siguin els últims cops de cua de la pandèmia.