Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona passejant per Madrid amb la mascareta posada.

El Ministeri de Sanitat pren una inesperada decisió amb la pandèmia

Sanitat no informarà diàriament dels casos de coronavirus

La pandèmia va remetent a Espanya. Amb el pas dels dies està previst que Sanitat vagi suavitzant les restriccions imposades a causa del coronavirus. Una de les mesures que ha decidit prendre el Govern afecta les polítiques de comunicació de la incidència del virus.

La ministra Carolina Darias ha confirmat que l'informe epidemiològic deixarà de publicar-se diàriament, com es feia des de fa dos anys. A partir del 14 de gener s'informarà un parell de cops per setmana de l'evolució de la malaltia.

Una situació similar passarà amb les dades de la vacunació. Des de dilluns tampoc no s'informarà de l'evolució de les dosis subministrades diàriament. S'optarà per fer-ho un cop per setmana.

Sanitat havia anat actualitzant cada dia des del febrer del 2020 la incidència del coronavirus, excepte els caps de setmana. En aquell moment, el primer positiu per COVID-19 es va detectar en un turista a La Gomera. Havia estat un contacte estret d'un infectat a Alemanya.

Han passat dos anys de tot això i, pel camí, Sanitat ha comptabilitzat 11 milions de contagis i 100.000 morts. Una xifra força elevada i a tenir en compte.

Dos sanitaris a un hospital
La covid deixa més d'11 milions de contagis a Espanya | EP

D'altra banda, la ministra va comunicar que el pròxim 10 de març celebraran un nou Consell Interterritorial. En ell, comunitats i ministeri abordaran el nou sistema de vigilància de la covid, que serà similar al desenvolupat per a la grip. La intenció és que es desenvolupi un full de ruta menys restrictiu pel que fa al control del virus.

Carolina Darias ha assenyalat que es tracta «d'un procés que hem de realitzar de manera conjunta i coordinada a tot el Sistema Nacional de Salut». Admet que «la situació actual va pel bon camí, progressem adequadament». Tot i això, tenen clar que hem «d'anar de la mà de les persones expertes que ens assessoren", afegeix.

Hi ha unes quantes dades que conviden a ser positives respecte a la pandèmia. Espanya ha baixat per primera vegada des del 7 de desembre de l'any passat dels mil ingressats a les UCI per coronavirus. Per part seva, l'índex de llits ocupats es redueix al 10,47%.

Aquest paràmetre col·loca el país en una franja de risc baix, segons els nivells aprovats a la Comissió de Salut Pública. Hi ha alguns casos que poden resultar preocupants, com ara Catalunya i Aragó, amb un 19,40 i 18,42%, respectivament. El nombre d'hospitalitzacions se situa als 6478, amb 609 ingressos i 876 altes a l'última jornada. El percentatge de llits ocupats arriba al 5,23%.

Un sanitari amb EPI manipulant proves PCR
Sanitat deixarà d'informar diàriament sobre les dades de la pandèmia | GTRES

 

La pandèmia es controla, però s'ha de mantenir la cura

La incidència de la pandèmia fa que es vagin relaxant les mesures de contenció del coronavirus. Tot i això, fa uns dies els metges de família alertaven del risc que havia de patir una setena onada. Sobretot en cas d'aixecar totes les restriccions.

No veuen amb bons ulls que es faci servir l'ús de termes com ara gripalització o endèmia. Comproven com el país celebra l'eliminació de les quarantenes i com la fi de les màscares obligatòries cada cop és més propera. Davant això exigeixen menys velocitat i més control.

Posen l'exemple d'altres països com Dinamarca o el Regne Unit. La relaxació de les mesures de seguretat ha provocat que es multipliquessin els contagis. Els facultatius consideren que encara és molt aviat per aixecar certes restriccions.

El coronavirus encara és molt present a les nostres vides. Sospiten que l'aparició d'una nova variant podria desencadenar una altra emergència sanitària com ja va passar en el passat.