Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del Govern, Pere Aragonès, compareix a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat

La decisió que acaba de prendre el Govern per la guerra a Ucraïna

El Govern ofereix suport gratuït a les empreses catalanes que exporten, importen o tenen filials a Ucraïna i Rússia

El Govern no es vol quedar de braços plegats amb la guerra a Ucraïna. Per això, oferiran suport gratuït a les empreses catalanes que exporten, importen o tenen filials a Ucraïna i Rússia amb l'objectiu de diversificar mercats.

Així ho ha anunciat aquest dijous el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha xifrat al voltant d'un miler les companyies afectades pel conflicte.

En aquesta línia, el Departament també ha posat en marxa un grup de treball per fer un seguiment «periòdic» en temps real de la situació. El paquet de mesures també inclou atenció en menys de 48 hores a les consultes d'empreses catalanes que hagin de fer front a incidències. Torrent ha explicat que la majoria estan tenint problemes relacionats amb el transport i les transaccions.

En relació amb les transaccions, el conseller ha apuntat que les restriccions i sancions als bancs russos «dificulten» que les empreses puguin fer operacions.

Refugiats ucraïnesos fugen de la guerra al seu país.
Un miler d'empreses catalanes, afectades per la guerra a Ucraïna. | EP

Unes 1.000 companyies afectades pel conflicte

Sobre el transport, ha detallat que «bona part» dels treballadors del sector són ucraïnesos o d'altres països de l'est d'Europa, de manera que molts o estan retinguts o bé han tornat al seu país d'origen. Torrent ha subratllat que derivat de tot plegat ha baixat la disponibilitat de treballadors, fet que està tenint un impacte en els preus.

Sobre els productes, després que el sector cerealístic hagi alertat que el conflicte pot comportar problemes d'abastament, Torrent ha recalcat que «les importacions d'aquest producte estan assegurades pel 2022». No obstant això, ha apuntat que s'haurà de veure «com evoluciona la situació» en contacte directe amb les companyies i també amb el Departament d'Acció Climàtica, ja que el sector agroalimentari és «prioritari».

Un problema que pot anar a més

Pel que fa a empreses afectades directament, Torrent ha apuntat n'hi ha al voltant d'un miler que comercien de manera regular. L'any 2021 hi va haver 1.910 empreses catalanes que van exportar a Rússia.

D'aquestes, 643 ho han fet de manera regular en els últims quatre anys. En relació amb Ucraïna, el 2021 es van registrar 1.356 companyies que hi exportaven, de les quals 417 de regulars.

Segons les xifres d'Empresa, l'any 2021 les exportacions catalanes a Rússia van representar un 0,8% del total de les vendes de Catalunya a l'exterior i van assolir els 659,2 milions d'euros.

Els principals productes que es van exportar van ser peces de vestir, maquinària, productes de perfumeria i cosmètica i plàstics. Pel que fa al comerç amb Ucraïna, les vendes catalanes van representar un 0,2% del total de les exportacions, amb un valor de 151,6 milions d'euros.

Els productes exportats coincidien amb els que es van vendre a Rússia.

En importacions, Rússia destaca pels combustibles, els residus de la indústria alimentària i els cereals. El 2021 les compres provinents d'aquest país van registrar 562,4 milions d'euros.

En el cas d'Ucraïna, les importacions van estar encapçalades pel blat de moro, l'oli de gira-sol i la fosa de ferro i acer, i es van assolir els 372,2 milions d'euros.