Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto d'Angela Ferreira al costat del seu difunt marit

Ángela, la dona que s'ha quedat embarassada del seu marit mort fa quatre anys

La portuguesa va liderar un moviment per aconseguir legalitzar la inseminació post-mortem al seu país

La líder del moviment per legalitzar la inseminació post-mortem a Portugal va anunciar dilluns passat que està embarassada del seu difunt marit, mort el 2019. Ángela Ferreira compartia la seva notícia tan «desitjada» amb tots els seus seguidors a través d'Instagram. La seva parella abans de marxar va deixar per escrit el seu desig de ser pare.

Després de morir el seu marit de càncer, Ferreira va començar a lluitar per aconseguir que aquest tipus d'inseminació fos legalitzada al país. Finalment, la noia va guanyar la batalla i la seva petició va entrar en vigor el 2021. Dos anys després, la líder d'aquest moviment pot afirmar que, juntament amb el seu marit, seran pares.

La dona pot ser inseminada amb el material genètic de la parella morta

Abans de morir, l'Hugo va deixar per escrit una carta en què exposava el seu desig explícit que la seva dona quedés embarassada per ell. Això passaria gràcies al semen que havia preservat encara en vida. Però aquesta mena d'inseminació artificial no era legal a Portugal.

Al cap de poc temps, l'Hugo moria de càncer, però la seva dona no va decaure. Ángela Ferreira va començar una batalla legal per aconseguir legalitzar la inseminació post-mortem. Aquesta fecundació consisteix en la introducció del material genètic de l'home, després de la seva mort, a l'aparell reproductor femení.

La seva història va ser divulgada el 2020 en un documental de la cadena portuguesa TVI. Aquest va ser l'impacte de la sèrie que va aconseguir mobilitzar més de 100.000 persones perquè signessin una petició per discutir la proposta al Parlament.

I així fou, la inseminació post-mortem esdevingué un tema d'estat. Després de diversos projectes de diferents partits, i patint un veto presidencial pel mig, van aconseguir legalitzar-la el novembre del 2021. Dos anys després de la mort d'Hugo.

Moment perfecte perquè Ángela Ferreira portés a terme el desig de tots dos. Com que la norma permet que una dona sigui inseminada amb el material genètic de la seva parella morta en un període entre sis mesos i tres anys després de la mort. Això es podrà fer únicament «en els casos de projectes parentals expressament consentits».

Aquesta inseminació només està permesa a cinc països europeus

Així, Portugal s'uneix a la curta llista de països de la Unió Europea on es permet aquesta pràctica. A hores d'ara, a més d'aquest nou país, només és legal a Anglaterra, Països Baixos, Grècia o Espanya, sempre que hi consti el consentiment del pare abans de morir. Tot i això, països com Suïssa, Alemanya o França tenen prohibit aquesta forma d'inseminació artificial.

Després de prendre la decisió, si el procés finalitza amb el naixement d'un bebè en l'àmbit legal, serà considerat fill de la víctima. És per això que la jove portuguesa celebra l'assoliment del seu embaràs després d'anys de lluita. Al perfil d'Instagram recorda amb un emotiu vídeo el seu marit afirmant que per fi ho han aconseguit.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!