És cert que la Llei de Famílies que es troba tramitant el Govern incorpora una sèrie de llicències tant retribuïdes com sense remunerar. Però la justícia ha disposat una doctrina que afectarà un important nombre de treballadors.
Fa referència a com s'han de gaudir aquests períodes de permís. L'origen d'aquest canvi es localitza en una sentència del Tribunal Suprem, que va determinar el període concret en què s'han d'iniciar aquestes autoritzacions. Fos per una defunció, matrimoni o atenció a un familiar.
El dictamen publicat a finals de gener pot arribar a generar força controvèrsia. Sense cap dubte suposa una pèrdua de drets per als treballadors. Determina que el permís laboral retribuït pot començar en un dia no feiner si concorren les causes que el provoquen, recull El Español.
Això suposa que si una persona perd un ésser estimat un dissabte o diumenge, aquest permís remunerat començarà a comptar des d'aquesta data. Encara que no es tracti d'un dia laborable, se li restarien aquests dies.
Val a dir que aquesta situació es produiria quan el conveni col·lectiu arreplegui més dies dels que fixa l'Estatut dels Treballadors. Per això cal, a més, que no aparegui una altra condició en el conveni esmentat.
Es mantindrien les condicions de l'Estatut dels Treballadors
Per part seva, si el nombre de dies inclosos en el permís retribuït s'ajusta amb el que determina l'Estatut dels Treballadors, es mantindria la norma. El període de gaudiment d'aquesta autorització començaria a córrer des del primer dia laboral. Si ens ajustem a l'exemple anterior, el permís per al treballador per la mort d'un familiar no començaria fins dilluns.
Per tant, el cap de setmana se n'exclouria i no formaria part d'aquest còmput. Agustín Benavent, de Ceca Magan Advocats, explica a aquest diari que s'ha generat una discussió judicial a causa d'aquests casos. Ho atribueix a la manca de concreció als convenis col·lectius.
Només afecta els que tinguin més dies per conveni
Benavent assenyala que es mantindran els permisos "mínims" tal com apareixen recollits a l'Estatut dels Treballadors. És una norma que no es toca. Per tant, la modificació que determina el Tribunal Suprem amb la sentència afecta els convenis col·lectius.
És a dir, només aquells que contemplin un increment dels dies de permisos retribuïts. Es tractava d'una mesura que beneficiava els empleats de les empreses esmentades, però perdran aquest privilegi a partir d'ara.
L'advocat assenyala que aquestes mesures també provocaran modificacions als permisos que s'aprovaran amb la Llei de famílies. Està previst que d'aquí a molt poc temps es comenci a tramitar al Congrés dels Diputats.
La sentència del Suprem feia referència en concret al conveni col·lectiu estatal del sector de la jardineria. Van apuntar que els dies de permís retribuït són sempre naturals, que comencen a comptar al marge que hi hagi jornada laboral o no.
Quins tipus de permisos retribuïts hi ha?
Un treballador té a la vostra disposició la possibilitat de sol·licitar un permís retribuït. Pot ser per matrimoni, defunció, malaltia familiar, trasllat de domicili habitual o per funcions sindicals. També per exàmens prenatals, sessions de preparació del part, lactància o qüestions acadèmiques.
Val a dir que alguns convenis col·lectius també inclouen altres casos. Si és així, tot dependrà de la companyia on exerceixi les seves tasques. Però, en general, si en tens dubtes, el millor és que consultis amb el responsable de recursos humans de la teva empresa o amb els sindicats.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!