A Catalunya es recull cada 18 minuts un animal abandonat del carrer

Des de les protectores alerten que hi ha abandonaments tot l'any i per molts motius diferents

Gossos rescatats
L'any 2015 es van abandonar 22.000 animals a Catalunya | ACN

Jaume Bosch, cap d'Àrea Regional del Cos d'Agents Rurals, ha donat una dada molt rellevant a 'Versió estiu', de 'RAC 1': «Cada 18 minuts es recull un animal abandonat. L'any 2015 es van abandonar 22.000 animals a Catalunya». Malauradament, la xifra no ha variat. Es tracta d'un número molt elevat i alarmant, encara més si tenim en compte que ens trobem a l'estiu, l'època de l'any amb més abandonaments.

Tot i que a l'estiu és quan més n'hi ha, les protectores alerten que «d'abandonaments n'hi ha tot l'any». Per tal de conscienciar a la població, recorden que la decisió d'adoptar un animal «s'ha de pensar molt bé».

Enric Solé, encarregat de la Lliga Protectora d'Animals i Plantes de Barcelona, ha explicat que hi ha dos moments àlgids dels abandonaments al llarg de l'any: el primer, durant l'època estival; «i també al març i a l'abril, derivat dels regals de Nadal».

Un altre problema principal que porta a l'abandonament són les grans cadellades o gatinades | fds

 

Principal motiu dels abandonaments: problemes amb l'habitatge

A més, Solé ha volgut explicar els motius pels quals s'abandonen normalment els animals: «El motiu estrella per abandonar un animal és l'habitatge: per exemple, en un cas de desnonament, o en cas de gent que ha de deixar el pis de lloguer on viuen. Una tercera part dels motius d'abandonaments que hi ha són aquests: els problemes de l'habitatge. Després venen les al·lèrgieso els problemes de comportament».

Tot i això, altres motius que poden derivar en un abandonament de l'animal poden ser cadellades o gatinades inesperades, per factors econòmics, una pèrdua d'interès per l'animal,  o que es doni que finalitza la temporada de cacera i l'animal només interessava per aquesta finalitat..

Els animals mai haurien d'abandonar-se. En cas que una família ja no se'n pugui fer càrrec de la seva mascota, s'han de posar sempre en contacte amb una protectora d'animals. Però, què és el que passa si s'abandona un animal a la via pública? Si l'abandonament es fa en una zona urbana, tot va a càrrec de l'Ajuntament; en canvi, en medis naturals, els encarregats són els agents rurals.

Policia Local Sitges
Depenent del lloc on s'abandoni un animal, se'n farà càrrec l'Ajuntament o els Agents Rurals | Policia Local Sitges

 

Què s'ha de tenir en compte abans d'adoptar un animal?

Adoptar un animal pot ser una experiència més complicada del que podem pensar en un principi. Tal com asseguren veterinaris i etòlegs – especialistes en el comportament dels animals –, la decisió d'adoptar un animal s'ha de rumiar molt bé. Un motiu que justifica aquest fet l'ha donat Jordi Cairó, veterinari de l'Hospital Veterinari Canis de Girona: «S'ha de tenir clar que l'animal ha tingut una vida anterior que és desconeguda. I d'aquí poden venir bona part dels problemes de comportament. Amb els animals passa com amb les persones: si en sabem la història, els podrem entendre molt més».

A més, la cap d'etologia de l'Hospital Veterinari de la UAB, Marta Amat, ha explicat que també s'ha de pensar en el que suposa tenir aquest animal, a banda de trobar un tipus de mascota que s'adapti molt bé al tipus de família que correspongui: «Tenim nens? Ens agrada anar a la muntanya? Amb això, ens poden ajudar tant els treballadors del refugi com el nostre veterinari», ha afegit.

Un gat
Per adoptar un animal, s'han de tenir en compte les característiques i necessitats que té la família interessada | Pixabay

 

Segons dades de la Fundació Affinity, l'any 2018 es van recollir més de 138.000 gossos i gats abandonats arreu de l'estat. En casos així, es demostra com el microxip té un paper fonamental, ja que el 18% d'aquests animals van poder ser retornats als seus amos. Per altra banda, el 43% van ser adoptats per noves famílies. La resta, es van quedar en protectores – un 16% –, van ser en cases d'acollida – un 13% –, o van acabar sent sacrificats – un 2% –.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari