Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un senyal de trànsit indicant un radar

Anul·len les multes per radar i obliguen la DGT a tornar els diners

La DGT es veu obligada a tornar als conductors més de cinc milions d'euros

Nou revés per a la DGT. I és que ara, la decisió d'un jutge l'obliga a tornar l'import de totes les multes imposades per un polèmic radar. I curiosament, es tracta d'una carretera espanyola molt transitada, per la qual circulen diàriament milers de vehicles.

El conductor que es va encarregar de litigar contra aquest organisme va apreciar un problema de manera a la notificació. Ara comprova, després de dos anys de lluita, com la justícia li dona la raó.

A simple vista semblava una multa més de 100 euros, que es quedava a la meitat amb la reducció per pagament immediat. Però per a l'infractor es va convertir més que això. Es va plantejar donar batalla als tribunals en entendre que no es complien les exigències que marca la llei.

Considera que es tracta d'una multa injusta i que no té suport legal per un problema de forma a l'hora de comunicar-la. Ara, la postura del jutge pot comportar-li un contratemps seriós a la DGT. En principi haurà de tornar tots els diners en multes que hagi imposat aquest radar.

Però la situació no s'hi atura. Així és, perquè el més probable és que a partir d'ara s'iniciïn més processos legals a altres punts del país. Sobretot als llocs que disposin d'aquest model de radar.

On és el polèmic radar?

El radar en qüestió es localitza a Astúries, a la carretera coneguda popularment com a 'Y'. En concret al quilòmetre 13 de l'A-66, entre Gijón i Avilés. Suporta molt de trànsit, sobretot de vehicles que es dirigeixen a l'aeroport o en direcció a Galícia.

Imatge d'un radar en una carretera.
El polèmic radar és a l'A-66 a Astúries | CEDIDA

Aquest tram és conegut per l'alt nombre de sancions que emeten els radars de Trànsit. En el cas del conductor que va presentar la denúncia, ell circulava a 133 quilòmetres per hora en una zona limitada a 120. Aquesta infracció es multa amb 100 euros, encara que no preveu la retirada de punts.

Després d'uns quants recursos i sentències de les diferents instàncies judicials, els tribunals finalment li donarien suport. En concret, el Jutjat Contenciós Administratiu número 1 d'Oviedo li donava la raó, apreciant un defecte de forma en la notificació.

L'error del radar

La Llei de Trànsit determina que aquest tipus de radars han d'emetre la sanció basant-se en dues fotografies. Una ha de ser a l'entrada de la zona on es controla la velocitat i l'altra seria a la sortida de detall de la matrícula.

Aquestes imatges s'han de prendre amb una diferència aproximada de 2 o 3 segons. Així, seria la manera de confirmar que s'ha fet un doble mesurament per part de l'aparell.

Al conductor que va presentar el recurs només li va arribar una fotografia panoràmica. Per això va presentar diversos recursos reclamant a la DGT la segona instantània amb el detall de la matrícula.

Però a Trànsit només li proporcionaven una ampliació de la zona de matrícula de la primera imatge. El jutge entenia que no es complia la llei i ha destapat un problema seriós per a aquest organisme. Ara s'haurà d'enfrontar a una onada de reclamacions.

730.000 euros a l'any en multes de velocitat

Segons sembla, el radar instal·lat en aquest punt de l'A-66, el Multanova Radar 6F-MR, no té la tecnologia per fer la doble foto. Per tant, no compleix les condicions adequades que recull la llei de Trànsit. Això provocarà que totes les sancions imposades per aquest aparell quedin anul·lades.

Això es tradueix a 730.000 euros l'any. Si tenim en compte que fa set anys que funciona, la DGT hauria de tornar una mica més de cinc milions d'euros. En altres punts d'Espanya on opera aquest model de radar també s'han començat a mobilitzar; és el cas, per exemple, de La Corunya.