Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna

L'anunci i les excepcions de l'EMA sobre la tercera dosi: «No hi ha necessitat urgent»

L'Agència Europea dels Medicaments ha deixat clares les prioritats: completar les pautes de vacunació i tenir en compte els immunodeficients per a administrar-los una tercera dosi

L'Agència Europea dels Medicaments (EMA) ha conclòs que no existeix cap «necessitat urgent» d'administrar la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 a la població general. Així ho assenyala el report tècnic del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), que, tot i això, apunta una excepció. S'hauria de tenir en compte l'aplicació de la vacuna a la població que té un sistema immunitari feble.

Segons el que exposa l’EMA en un comunicat, els estudis sobre l’efectivitat i la duració de la proporció de les vacunes autoritzades mostren que protegeixen prou el pacient en el temps per evitar que pateixi una Covid greu que requereixi d’hospitalitzar-lo, o fins i tot, que el mori. D’una altra banda, l’EMA diu que un de cada tres adults de la Unió Europea encara no té la pauta de vacunació completa.

Les prioritats: completar les pautes de vacunació i tenir en compte els immunodeficients

En aquest sentit, l'EMA, encara que fa palès que els seus missatges són evidències i conclusions obtingudes dels estudis i no pas recomanacions estrictes, destaca i insisteix que «la prioritat ha de ser vacunar tothom que encara no ha completat el cicle recomanat». Així, tancar la vacunació completa i distingir les persones amb sistemes immunitaris més dèbils són tractades com les dues prioritats.

Pel que fa a la segona prioritat, l'EMA demana a les autoritats estatals que distingeixin el funcionament amb la població general ja vacunada respecte de la població immunodeprimida, i obre la possibilitat que s'ofereixin primeres dosis a aquells que necessiten més vacunació més enllà de la pauta completa.

Alguns estudis assenyalen que un vaccí addicional de reforç pot millorar la resposta immunològica en pacients amb un sistema immunitari feble, com ara els receptors d’òrgans. A més, els experts de l'EMA creuen que cal sospesar d’administrar una tercera dosi com a mesura de precaució a gent gran i fràgil, en particular els qui s’estan en residències.

Es comença a plantejar la tercera dosi per a immunodeficients a l'Estat espanyol

Aquest dimecres, la ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias, va assenyalar que és convenient administrar la tercera dosi als qui tinguin algun tipus d'immunodeficiència. Malgrat tot, de fet, va demanar que s'esperés a l'anunci de la posició oficial de l’EMA. La setmana vinent la Ponència de Vaccins durà a la Comissió de Salut la proposta de vacunar aquest sector de població, que més tard l’elevaria, si escaigués, al Consell Interterritorial de Salut perquè prengués la decisió definitiva.