Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020

L'anunci de Salut sobre els llits de l'UCI que fa créixer la preocupació per la pandèmia a Catalunya

Actualment hi ha 325 pacients a l'UCI a causa del coronavirus

Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020Actualment hi ha 325 pacients a l'UCI a causa del coronavirus  | Cedida

Màxima preocupació amb la capacitat de les Unitats de Cures Intensives dels hospitals catalans. El departament de Salut reconeix que en els pròxims dies el nombre de pacients que ingressa a l'UCI a causa del coronavirus incrementarà. Actualment Catalunya compta amb 1.100 llits de crítics: 900 en hospitals públics i 200 a la sanitat privada. Doncs bé, de tots aquests 325 estan ocupats per malalts de Covid-19. Si se segueix amb el ritme actual, es pot arribar a un punt crític que saturi els centres sanitaris.

Tal com indica el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, actualment aquests llits són suficients per fer front a la propera setmana. A partir d'aquí, si les mesures que imposa el Govern no funcionen, s'hauran de prendre decisions per «desprogramar activitats en determinats llocs». En aquest sentit, en una entrevista a Catalunya Ràdio, la consellera de Salut, Alba Vergés, també ha reconegut que les «UCI se'ns ompliran, però hi haurà problemes a tota la societat. Això ho hem de parar».

Per aquest motiu, ha indicat que la primera mesura que es prendrà tan bon punt s'aprovi l'alarma serà el toc de queda, però «no serà l'única». Ara bé, ha assegurat que els hospitals no estan en situació de col·lapse, però sí que s'han de reorganitzar per poder atendre la covid sense deixar de fer activitat ordinària. També cal destacar que els cinc annexes hospitalaris que estan en construcció es preveu que estiguin operatius a finals d'any, un fet que permetrà esponjar la capacitat dels hospitals.

 

 

Els hospitals trigaran com a mínim 18 mesos per recuperar l'activitat assistencial

L'impacte de la primera onada de la pandèmia es farà notar als hospitals, com a mínim, 18 o 21 mesos més. Aquest és l'horitzó amb què treballa Salut per recuperar l'activitat assistencial habitual després que durant tres o quatre mesos els hospitals haguessin d'ajornar bona part de les intervencions quirúrgiques, consultes externes i proves diagnòstiques programades, tant per l'estat d'alarma com per la covid.

Així, tenint en compte la quantitat d'activitat pendent de la primera onada, la nova i la necessitat d'estar preparats per assumir-ho, la directora de l'àrea assistencial del CatSalut, Xènia Acebes, situa la normalitat assistencial en aquests 18 o 21 mesos, un escenari que es pot veure alterat en funció de com evolucioni la pandèmia.

Segons el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, els procediments més greus s'estan seguint però es trigarà temps a recuperar la normalitat. «Estem empitjorant els terminis (d'espera) i trigarem temps a arribar al punt òptim, estem lluny d'arribar als temps de demora que voldríem i que la ciutadania espera», admet.

«Tres mesos de no activitat vol dir perdre 100.000 intervencions quirúrgiques», exemplifica. Amb tot, destaca que des de principis d'estiu i després del «meteorit» de la primera onada el sistema va començar a recuperar activitat acumulada no atesa. «Cada dia intentem guanyar una hora», ha apuntat.