Foto de persones amb mascareta al transport públic.

Anunci de Sanitat sobre les mascaretes obligatòries a Catalunya a la tardor

La mascareta és un dels records de la pandèmia que més costa treure dels nostres caps

Les mascaretes van evitar milions de contagis al seu moment, fins al punt de convertir-se en la principal eina contra el coronavirus. A la majoria dels llocs ja no es requereix l'ús d'aquest protector, encara que continua sent obligatori en determinats espais: principalment, mitjans de transport, centres sanitaris i residències.

En vista de la baixa incidència del virus durant les darreres setmanes, moltes persones es pregunten si l'hauran de continuar portant molt més temps. Des del Govern, a través de la ministra de Sanitat, han volgut aclarir com quedarà la situació a partir de la tardor. De moment, les mascaretes continuaran sent obligatòries als transports públics fins que els experts diguin el contrari. Així ho va confirmar Carolina Darias al ple del Congrés dels Diputats quan va respondre una pregunta de Guillermo Díaz, de Ciutadans.

Les mascaretes continuaran fins que ho recomanin els experts

La responsable de la cartera de Sanitat ha recordat que les diferents mesures adoptades durant la pandèmia han comptat amb el vistiplau d'«experts». En tot moment van assessorar el Ministeri i les comunitats autònomes en aquest dur procés. Ara com ara, no creuen oportú que calgui abaixar la guàrdia i relaxar les mesures contra el virus.

Des del Govern insisteixen que «estem en una situació epidemiològica bona» per la gestió realitzada per aquests i les comunitats. Darias explica que durant la pandèmia «ha estat clau la proposta de les persones expertes i totes les mesures han comptat amb el consens». A més, s'han «aprovat des de la cogovernança».

Va aclarir els diferents motius pels quals la mascareta continua sent imprescindible per viatjar amb bus o amb tren. Parla sobretot de «l'alta concentració de persones en espais molt reduïts i sense la ventilació adequada». En la resposta al diputat de Ciutadans, la titular de Sanitat va ser molt clara. Abans de prendre qualsevol decisió cal tenir en compte l'opinió dels que en saben. «Han estat claus al llarg de la pandèmia i no s'hi atribueixen mèrits que no els corresponen», ha apuntat.

Diverses persones fent un viatge amb metro amb les mascaretes posades.
La mascareta és obligatòria al transport públic, com ara el metro. | Pixabay

Proposen que s'eliminin les mascaretes immediatament

Encara no se sap quan es deixaran de fer servir les mascaretes en aquests espais. Des de l'oposició, però, ja han plantejat una sèrie de propostes a l'Executiu. Guillermo Díaz va assenyalar que la seva formació va convèncer el Govern per suprimir-les al carrer i espais tancats. També va assenyalar que en altres països del nostre entorn ja no n'és obligatori l'ús, per exemple: a França, Portugal, Dinamarca, Bèlgica o al Regne Unit. Explica que ja no cal portar-la al transport públic i no han detectat cap mena de repunt.

El diputat de la formació taronja va aportar el seu punt de vista sobre els inconvenients que presenta aquesta protecció. «Imposar una mesura no necessària ja fa molt més mal que allò que evita», ha indicat. Va continuar dient que en l'actualitat la covid-19 ja és lleu en la majoria dels casos.

La resposta de la ministra va ser contundent. Va insistir que tot el que tingui a veure amb la gestió de la pandèmia anirà a càrrec de l'equip tècnic. Aquesta postura ha portat el nostre territori a aconseguir el reconeixement de l'Organització Mundial de la Salut.

Hi haurà més vacunes contra el coronavirus?

A més de les mascaretes, també hi ha sobre la taula l'opció de les vacunes. Alguns experts són partidaris que aquestes injeccions s'ofereixin alhora que les de la grip. Seria la quarta dosi per a la major part de la ciutadania, però encara no hi ha una confirmació sobre això i tot dependrà de l'evolució del virus durant les pròximes setmanes.

▶️ El vídeo de la setmana