Imatge d'un senyal de trànsit que indica la ITV

El nou element que es revisarà a la ITV a Catalunya: no en perdonen ni una

La ITV s'adapta als nous temps i amplia la inspecció a elements que incorporen ara els cotxes

La inspecció tècnica de vehicles (ITV) és un tràmit a què estan obligats tots els vehicles, sobretot els que tinguin una certa antiguitat. Amb els anys, van introduint algunes novetats que poden deixar una mica descol·locats els conductors. La pròxima vegada que acudeixis a la inspecció del teu cotxe podries emportar-te una sorpresa.

El darrer 1 de juliol entrava en funcionament l'actualització del nou Manual de Procediment d'Inspecció de la ITV. Afecta, sobretot, determinats detalls com ara els frens, pneumàtics, bastidor o les emissions. A més, recentment s'aprovava al Consell de Ministres un reial decret que introduïa una sèrie de modificacions en aquestes revisions.

Aquest és el nou element que revisaran amb atenció a la ITV

A partir d'ara, a la ITV també es comprovarà, entre altres sistemes, el dispositiu d'emergència eCall. Una solució molt interessant davant dels possibles casos d'accidents o avaries.

A l'esmentat decret també es restableixen els terminis normals d'inspecció per a alguns usuaris. Sobretot els que es van veure afectats per les mesures adoptades durant la pandèmia, que els va rebaixar el termini de validesa de la inspecció següent. Aquesta solució es va dur a terme gràcies al recurs interposat al seu dia per Automobilistes Europeus Associats davant el Suprem. Aquesta norma obligava més de 6,5 milions d'espanyols a fer les revisions següents de manera anticipada. Això implicava, a més, un desemborsament de més de 300 milions d'euros en disminuir els períodes de la ITV.

Amb aquesta resolució, una vegada que superin la inspecció se'ls inclourà als usuaris el nou termini en què s'incorporaran els dies suprimits durant l'estat d'alarma. A més, la DGT haurà de cancel·lar les multes afectades per la sentència del Suprem que va declarar la retallada dels terminis nul·la.

ITV
En la ITV començaran a revisar el funcionament del sistema eCall que incorporen alguns vehicles. | JEFATURA DE TRÁFICO

En què consisteix el sistema eCall?

Per a molts, el sistema eCall pot ser una cosa nova i, fins i tot, desconeguda. Es tracta d'un dispositiu d'emergència que fa automàticament una trucada al 112 en cas d'accident greu. Hi ha, a més, la possibilitat d'activar-lo manualment només prement un botó que trobaràs al tauler de control.

Aquest mètode ja funciona als diferents països de la Unió Europea. Aquells automòbils que disposen de l'eCall es poden connectar amb la xarxa de resposta d'emergència més propera. Quan s'activa, aquest sistema es connectarà per telèfon i a través de l'enllaç de dades amb el centre d'emergència més proper.

Com que és un mètode de seguretat i d'urgència, cal que des de la ITV també el revisin. Sobretot perquè exigeix «el màxim nivell de fiabilitat possible. S'ha de garantir la precisió i la qualitat del conjunt mínim de dades i de la transmissió de veu», recull el Reial decret.

Els professionals de la ITV us prestaran molta atenció

La mesura obeeix a una imposició per part de la Directiva Europea que determina la llista dels elements d'un vehicle que seran objecte d'inspecció, així com els motius de rebuig i l'anàlisi de deficiències.

Per tant, els professionals de la ITV valoraran si estan instal·lats segons la legislació d'homologació que fixa la Unió Europea. Consideraran com a falta greu l'absència d'algun component del sistema. A més, seran faltes lleus quan la versió del programari o la codificació del sistema no siguin correctes. Passarà el mateix quan falli el senyal de GPS, els components d'àudio o es trobin anomalies en algun dels elements. Per tant, abans d'anar a la inspecció, revisa que l'eCall funcioni correctament per evitar una sorpresa desagradable.

▶️ El vídeo de la setmana