Aquest dijous al matí efectius de la Guàrdia Civil han neutralitzat una mina a la platja de Roses, a Girona. Ha estat el Grup Especial d'Activitats Aquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) qui ha desactivat la bomba, presumptament de la Segona Guerra Mundial, de més de 150 quilos d'explosius.
Va ser un banyista que es trobava bussejant i fent fotos al fons del mar qui va alertar a les autoritats de la troballa el passat diumenge dia 11 de setembre. Ràpidament, els Mossos d'Esquadra van avisar la Guàrdia Civil i el dimecres, efectius de la Unitat de Bussejadors de Mesures contra Mines (UBMCM) i els GEAS van desplaçar-se fins a la zona.
Una bomba de la Segona Guerra Mundial
La Guàrdia Civil ha pogut comprovar que la troballa es tractava d'una mina d'orinc del model EMD II de la marca GV amb més de 150 quilos d'hexolita, un explosiu molt perillós i molt habitual durant la Segona Guerra Mundial, segons assegura El Caso. De fet, es va fabricar a Alemanya fa 98 anys.
A més, només estava a 4,5 metres de profunditat, amb la carcassa trencada i es podia veure a simple vista una part del contenidor de l'explosiu. També estava molt a prop d'una zona residencial i a només 150 metres de la cala Motjoi, un fet que suposava un greu perill pels banyistes.
Per desactivar la mina, els agents del GEAS i de la UBMCM han netejat, primerament, la zona amb aire a pressió per desenganxar la mina i enviar-la mar endins.
Tanmateix, això finalment no s'ha pogut aconseguir i han acabat per neutralitzar la bomba amb una petita càrrega explosiva, retirant també les restes de la carcassa. Com ha explicat el cap del dispositiu, el Tinent de navili Juan Pedro Saura, la intervenció només ha aixecat una petita columna d'aigua i ara els banyistes es troben fora de perill.