El canvi d'hora dues vegades a l'any sempre acostuma a generar força controvèrsia. Moltes persones es mostren crítiques amb aquestes modificacions, ja que consideren que aporten més incomoditats que no pas avantatges. Del que es tracta, però, és de guanyar més hores de llum i d'aconseguir un major estalvi energètic.
En algun moment s'ha arribat a plantejar la possibilitat de mantenir de manera permanent el mateix horari, és a dir, sense endarreriments o avenços. Es tracta d'un assumpte que ja és sobre la taula, però cal aclarir que, de moment, caldrà seguir amb aquestes modificacions. Almenys durant uns anys més.
Cal canviar el rellotge aquesta tardor?
D'aquí a poc temps caldrà fer un altre canvi d'hora. Com ja hauràs pogut comprovar, des de fa setmanes els dies són molt més curts i es fa fosc abans. Amb l'arribada de la tardor cal preparar-vos per a l'horari hivernal, que ens obligarà a endarrerir els rellotges una hora.
Aquest procediment està unificat a tot el territori europeu des del 1980. Van quedar fixats el darrer diumenge d'octubre i de març com els dies per a endarrerir i per a avançar l'hora, respectivament. De totes maneres, encara que sigui una acció amb molta tradició, no a tothom li sembla bé.
Un estudi realitzat pel CIS sobre aquest assumpte revela que més de la meitat dels ciutadans seria partidari de posar fi a aquestes variacions. El 70% aposta per conservar l'horari d'estiu durant tot l'any.
El BOE anuncia fins quan haurem de canviar els rellotges
La matinada del 30 d'octubre serà el torn de tornar a fer el canvi. Tal com recull el BOE, aquesta modificació es mantindrà durant uns quants anys més. En concret, fins al 2026.
Últimament, no s'han produït avenços per determinar una hora definitiva i per així acabar amb el canvi estacional. I és que hi ha molts dubtes sobre la conveniència o no de prendre aquesta mesura. Però, es podria eliminar mai el canvi d'hora?
Cal aclarir que no tots els països la canvien. No cal anar-se'n gaire lluny per comprovar-ho, ja que a Europa trobem dos casos molt clars: Turquia i Islàndia. És una cosa molt curiosa, ja que se suposa que tots els territoris del continent haurien de portar el mateix horari.
A Àsia, gairebé cap país canvia l'hora per mantenir-la igual que la dels seus veïns. En canvi, en alguns llocs, com els Estats Units, Austràlia o Mèxic, cada regió decideix si la modifica o no.
De fet, el Senat nord-americà va aprovar una llei per la qual manté l'horari d'estiu a partir del 2023. Per tant, posen fi als endarreriments i avançaments del rellotge. Però això serà a partir de l'any que ve.
Espanya continuarà modificant l'hora?
Hi ha la possibilitat que Espanya també mantingui l'horari d'estiu? És un debat que pot fer parlar molt. S'ha estudiat aquest canvi al Consell Europeu, però de moment no hi ha una data concreta per al final.
L'únic que és segur és que caldrà seguir amb el canvi d'hora, almenys fins al 2026. El Butlletí Oficial de l'Estat va publicar el passat 15 de març les modificacions horàries fins a aquest canvi i també ha fixat el calendari per als pròxims anys, que poden resultar de gran interès.
El 30 d'octubre vinent caldrà endarrerir l'hora. L'any 2023, els dies de variacions seran el 26 de març i el 29 d'octubre. Per part seva, el 2024, es produiran el 31 de març i el 27 d'octubre. En canvi, un any més tard es faran el 30 de març i el 26 d'octubre. El 2026 caldrà fer el mateix el 29 de març i el 25 d'octubre.