El conseller de Salut, Josep M. Argimon, en una entrevista amb l'ACN

L'anunci d'última hora d'Argimon sobre les baixes per Covid a Catalunya

El sistema per obtenir la baixa automàtica és temporal i la previsió és que estigui habilitat durant el juliol i l'agost

Ja s'ha posat en marxa el nou sistema de baixes automàtiques per la Covid-19. Aquest sistema permet als usuaris demanar una baixa amb una durada general de cinc dies sense la necessitat d'un test positiu per aconseguir-la.

 Des d'aquest dimecres al migdia fins ara, el temps que fa que està activa aquesta possibilitat, 2.260 persones han demanat la baixa. Una dada que preocupa força a les empreses, ja que tenen por que els treballadors es puguin aprofitar d'aquest sistema. Per aquest motiu, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha sortit a donar explicacions.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en roda de premsa al CAP Santa Rosa de Santa Coloma de Gramanet
El pic de la setena onada hauria d'arribar la tercera setmana de juliol | ACN

Argimon ha expressat que malgrat que entén les pors que aquesta novetat pot causar, en un dia normal es trameten entre 16.000 i 18.000 baixes per motius diversos. També destaca que quan va sortir a la llum aquesta nova iniciativa, encara no havia parlat amb les patronals, però aquest punt ja ha estat solucionat aquest dimecres. 

El conseller de salut, a més, ha assegurat que s'està arribant al pic de la setena onada i, per tant, a partir de la tercera setmana de juliol les dades milloraran. La disminució dels contagis pot presentar canvis en el sistema de baixes automàtiques.

La Covid-19 podria tornar a estabilitzar-se

Si les dades respecte a la Covid-19 segueixen la previsió actual, cap a finals d'aquest més ja s'haurà passat el pic de la setena onada. Això haurien de ser bones notícies, ja que la Covid-19 podria tornar a estabilitzar-se, tanmateix, el conseller de Salut ha recordat que se sap molt poc sobre la subvariant de l'Índia.

Per aquest motiu, insisteix en la necessitat d'avançar una quarta dosi per aquelles persones més vulnerables. 

Una sanitària vacunant una dona
Argimon defensa la necessitat de la quarta dosi pels més vulnerables | Canva

Sobre les reclamacions al Ministeri de Sanitat per poder tenir més professionals, ha lamentat que el govern espanyol no està legislant sobre això que pot fer i, en canvi sí sobre aspectes que són competència de les comunitats.

Argimon ha lamentat que «costarà» fer entendre al govern espanyol la necessitat de modificar la legislació i precisament ell ha defensat que cal una millora legislativa i de canvi a mitjà i llarg termini, a banda d'un pla de xoc i més recursos.

Bones notícies per les persones que pateixen una malaltia crònica

Finalment, Argimon ha posat sobre la taula una possible millora per les persones que pateixen malalties cròniques. I és que el conseller de Salut ha comentat que estan treballant en un sistema de baixes automàtiques, com el que s'ha implementat ara amb la Covid-19, per aquelles persones amb malalties cròniques com pot ser endometriosi.

No obstant això, aquest projecte no té encara llum verda i s'haurà d'avaluar durant un període de temps més llarg per veure si finalment s'implementarà o no.