Una mà traient bitllets d'un caixer automàtic

Hisenda marca la nova quantitat màxima que pots treure dels caixers

La retirada de diners en efectiu diària no és il·limitada

Un gest tan simple com treure diners d'un caixer automàtic s'està perdent cada vegada més. Les targetes de crèdit i dèbit i les compres en línia han fet que, actualment, les transaccions més comunes no siguin en efectiu.

Sense anar més lluny, actualment ja hi ha ben poca gent que s'acosti fins al seu caixer més proper per treure diners en efectiu. Es tracta d'una acció que, avui dia, es fa en comptades ocasions i, normalment, per motius molt específics. La comoditat de la targeta, poder pagar quant i quan vulguis sense portar pes a sobre, ha passat per sobre dels pagaments en efectiu.

Pagar en efectiu queda ara reservat per a situacions més concretes. Per aquest motiu, Hisenda ja ha posat l'ull en aquests moviments. Com que aquest fet s'ha convertit en una acció més aviat inusual, l'Agència Tributària n'està ben pendent.

Cal tenir en compte que, en moltes ocasions, aquests diners en efectiu poden utilitzar-se per realitzar algun tipus de frau fiscal. Hisenda té molt controlades les operacions que es fan virtualment, però no tant aquelles que es fan de manera física. És per això que ara s'ha decidit establir un nou límit de diners a l'hora de treure'n del banc.

Una dona que sosté diverses targetes de crèdit o de dèbit.
Els pagaments amb targeta són més freqüents que els d'efectiu. | Catalunya Diari

3.000 euros com a màxim al dia

Es tracta d'un límit diari que els clients de les entitats no podran superar, sigui quin sigui el banc a què pertanyin. Hisenda marca el límit en els 3.000 euros, és a dir, cap persona no pot treure més de 3.000 euros al dia, encara que ho intenti fer en diverses operacions diferents. Aquesta és la manera que ha trobat l'Agència Tributària per portar un control de les altes quantitats de diners que es retiren dels bancs.

No obstant això, cal tenir en compte que sí que hi ha excepcions en què es podrà treure més de 3.000 euros en un dia de caixers automàtics. Haurà de ser per un motiu justificat i havent obtingut abans un justificant de l'oficina bancària corresponent. En aquest cas, serà la mateixa oficina la que s'encarregui de notificar directament el moviment al Banc d'Espanya i a Hisenda.

Un altre aspecte que cal tenir en compte és que, malgrat que 3.000 euros n'és el límit marcat, Hisenda pot investigar el moviment sempre que aquest passi dels 1.000 euros de retirada. En aquests casos, l'entitat bancària corresponent podria demanar el justificant de l'operació i la identificació de l'usuari. Es tracta d'un fet que pot passar en alguns casos.

Totes aquestes mesures es prenen com una forma de seguretat amb l'objectiu de poder lluitar contra el blanqueig de capitals i els fraus.

Els bancs també marquen els seus límits

És important saber que aquest límit no té res a veure amb aquells que marquen els mateixos bancs o cada persona a les seves targetes i als comptes. A la gran majoria d'entitats, es permet al client marcar un límit diari de retirada d'efectiu al caixer o de pagament diari amb targeta.

Per norma general, aquest límit per a retirades de diners en caixer sol ser de 600 euros. Tot i això, es tracta d'un límit diari que el mateix client pot modificar sempre que vulgui: pujant-lo, baixant-lo o eliminant-lo del tot.

Generalment, és una opció que es pot dur a terme en línia, de forma senzilla i ràpida a través de la mateixa web o aplicació de l'entitat corresponent. Si no és així, s'hauria de fer des de l'oficina que correspongui.

És una mesura útil quant a la seguretat del compte. En cas de robatori de targeta o dades, el client s'assegura que ningú no podrà treure més diners al dia d'allò que ell mateix ha establert prèviament. D'aquesta manera, en impedir treure tots els diners de cop, el client, en cas d'adonar-se de moviments estranys, pot bloquejar el compte abans que passin més robatoris de diners.