L'arribada de la covid el desembre de 2019 va suposar el final de la vida tal com la coneixíem. Poc després, el 2020 començava amb l'amenaça d'un nou virus que poc ens pensàvem que ens afectaria tant.
La població no va tenir més remei que començar a familiaritzar-se amb termes abans desconeguts i adquirir hàbits nous. Les mascaretes, els gels desinfectants i la distància de seguretat van arribar a gambades al nostre dia a dia.
S'obria pas un futur incert que posava en escac tots els plans i la vida en general. Per a intentar posar fre al virus, els científics es van posar mans a l'obra. Calia una vacuna que protegís la població.
Molts creien que amb l'anhelat vaccí es posaria fi al patogen. Ara, però, quan falta poc perquè es compleixi un any des que es van administrar les primeres vacunes, només hi ha dues coses que faran que s'acabi la pandèmia.
Les dues coses que posaran fi a la pandèmia de la covid-19
De les desenes de científics i experts que han parlat sobre el coronavirus, César Carballo ha estat el més escoltat. Hem pogut veure el doctor en diversos programes de televisió donant la seva opinió i informant sobre les últimes novetats de la pandèmia.
En una de les últimes intervencions que ha fet a 'La Sexta Noche', Carballo ha sigut molt clar i ha explicat els dos condicionants que acabaran amb el virus.
El primer està relacionat amb la creació de tractaments antivirals contra el coronavirus. Un tema que no s'ha tractat amb interès i que és de vital importància. «No hem apostat prou per descobrir antivirals específics contra aquest virus», sostenia.
Per a fer entendre i comprendre bé la importància de desenvolupar antivirals contra la covid-19, el doctor va posar un exemple. «A un pacient que ve amb pneumònia, se'l tracta i, després de donar-li la medicació, es cura», va manifestar.
En aquest sentit, és vital disposar d'una medicació que es pugui administrar en cas de contagi per tractar la malaltia.
La vacuna esterilitzant, una altra arma contra el coronavirus
D'aquí a pocs mesos farà un any des que la vacuna va arribar a Espanya. Aleshores vam començar una carrera de fons per arribar a tenir més del 70% de la població inoculada.
Un objectiu més que complert i que ja ha demostrat tenir resultats. No obstant això, segons l'urgenciòleg encara no n'hi ha prou. Carballo es mostra partidari de les vacunes actuals, tot i que sosté que són «tractaments preventius».
De moment, els antídots de què disposem no eviten el contagi ni la transmissió del virus. Sí que redueixen la possibilitat de desenvolupar una malaltia greu, però no erradiquen el patogen.
Per aquest motiu, l'expert opina que es necessita un altre tipus de vacunes. Concretament les conegudes com esterilitzants o específiques, que bloquegen l'entrada dels virus generant una gran protecció immune.
«Aquesta pandèmia finalitzarà totalment quan tinguem o bé un antiviral específic o bé una vacuna específica i esterilitzant», ha vaticinat. «Aquestes són les dues peces clau», sentenciava.
Quan arribarà el medicament contra el coronavirus i la vacuna esterilitzant?
Al mateix programa, Carballo va denunciar la falta d'interès per a desenvolupar aquestes dues fórmules. Tot i que reconeix que hi ha estudis i projectes sobre la taula, considera que no s'hi està posant prou esforç.
Per a ell, hi ha «interessos comercials" perquè els antivirals contra el coronavirus encara no surtin a la llum. No obstant això, malgrat ser pessimista en aquest sentit, Carballo espera que «cap a finals de l'any que ve, del 2022», arribi la vacuna esterilitzant.
Pel que fa a l'arribada del medicament contra la covid-19, el termini s'escurça. «Probablement, en els propers tres mesos començarem a tenir un arsenal terapèutic específic contra el virus», ha manifestat.