Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Persona espantada assenyalant oli d'oliva

Anuncien el dia que l'oli d'oliva podria baixar molt de preu a Catalunya

La situació està millorant i els experts ja pensen en una data aproximada en què els consumidors notaran el canvi

L'oli d'oliva fa gairebé dos anys que es ven a preus altíssims. Molts productes s'han encarit de manera substancial, i la cistella de la compra costa un 38% més ara que fa quatre anys. Són dades d'un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) que il·lustren la situació dramàtica que viuen moltes famílies per adquirir els aliments més bàsics.

De tots els productes, segons el Huffpost, l'oli és el que ha patit l'alça més important pel que fa al preu. El mateix informe de l'OCU indica que ara val un 225% respecte al 2020, cosa que ha convertit un bé de primera necessitat en un actiu molt preuat.

Quan està previst que baixi el preu de l'oli?

Les sequeres que imperen a Espanya han afectat greument les collites i han estat un dels principals motius d'aquest augment de preus. Tot i això, sembla que la situació està a punt de canviar. Els productors veuen els primers signes de recuperació i asseguren que, si tot segueix així, l'oli d'oliva tindria un preu més assequible a partir del setembre.

Aquest canvi de tendència ho agrairan, sobretot, els ciutadans i col·lectius més vulnerables. Els preus tan alts són inassumibles per a les persones que viuen amb dificultats econòmiques, i si tot es normalitza, podran comprar l'oli per una quantitat molt inferior a l'actual.

La gerent de la Interprofessional de l'Oli d'Oliva Espanyol, Teresa Pérez, ha destacat la fidelitat dels consumidors, tal com explica el mitjà citat. S'ha produït un increment del 12,2% de la demanda de l'oli d'oliva durant els primers 6 mesos de la campanya actual respecte al mateix període de l'any passat.

Així ho reflecteixen les dades del Ministeri d'Agricultura i Alimentació, que informen també d'un consum total de 208.500 tones, en comparació de les 185.800 tones de la temporada anterior.

Així mateix, el director gerent de la cambra de comerç de Tortosa, Francesc Minguell, assenyala que la distribució i els proveïdors d'oli acorden un preu a un any vista. Per tant, els canvis no seran palpables als supermercats fins al setembre. D'altra banda, el president de la cooperativa agrícola Dcoop, Antonio Luque, creu que el preu baixarà a partir del novembre.

Imatge de fons d´una persona agafant oli d´un supermercat al costat d´una altra d´una mà amb molts bitllets i una fletxa groga al costat apuntant cap amunt
El preu de l'oli d'oliva es va disparar ara fa uns mesos i segueix en nivells molt alts | Syda Productions, Getty Images

La situació continua sent complicada

A l'espera de confirmar aquestes rebaixes a l'oli d'oliva, els ciutadans són els que en pateixen les principals conseqüències. Facua ja va alertar que els supermercats continuen augmentant els preus, encara que a l'origen fa 3 mesos que baixa.

El gener d'aquest any es pagava 7,35 euros per litre al pagès, i a l'abril ja estava a 6,21 euros per litre. En canvi, el preu mitjà de l'ampolla d'1 litre als supermercats és de 13,45 euros. Al gener, en canvi, era de 12,92 euros.