Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons de dues dones grans ballant i feliços amb una altra imatge d'un pot amb monedes i la mà d'una persona ficant dins un euro

El complement que poden cobrar les dones amb fills a la pensió de jubilació

La Seguretat Social ofereix una quantia addicional per a les persones que han cotitzat menys a causa de la maternitat

Moltes dones treballadores, que també han estat mares, ja són a prop d'arribar a la jubilació. Tenir fills i fer-se càrrec de la seva cura pot suposar un problema al món laboral, i és possible que moltes s'hagin vist afectades per aquesta situació. Això ha provocat una bretxa de gènere, que repercuteix de manera directa en la quantia de les pensions,

Per això, el Gobierno va introduir el 2021 una mesura, que apareix recollida al Reial Decret Llei 3/2021. Es va implementar el complement per a la reducció de la bretxa de gènere, una iniciativa que busca compensar les desigualtats que es poden haver patit durant la paternitat. Aquesta novetat només beneficia les pensions aprovades a partir del 2021.

En què consisteix aquest complement i quins requisits cal complir

El complement es pot demanar juntament amb la sol·licitud de la pensió a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). També ho pots fer a través de 'Mi Seguridad Social' si disposes de Cl@ve, DNI electrònic o certificat digital.

Imatge de fons d'un porquet guardiola amb una mà ficant una moneda i una altra imatge de dues persones grans assegudes en un sofà mirant papers i dues emoticones, un d'un moneder i un altre d'un tick verd
Alguns homes també el poden cobrar | Robert Kneschke, Arthon Meekodong

Per exemple, han d'estar adscrits a qualsevol règim de la Seguretat Social i sol·licitar una pensió contributiva de jubilació, viduïtat o incapacitat permanent. A més, han de tenir un o més fills inscrits al Registre Civil.

Quina quantia atorga aquest complement

La quantia d'aquest complement és de 33,20 euros al mes per cada fill, amb un límit màxim de quatre fills. L'import ha pujat respecte de l'any 2023, que era de 30,40 euros per fill. Aquests diners es lliura en 14 pagues, igual que la pensió, i els dos ingressos addicionals són al juny i al novembre.

Quantia a cobrar segons el nombre de fills

FillsQuantitat
1 fill33,20 euros al mes
2 fills66,40 euros al mes
3 fills99,60 euros al mes
4 fills132,8 euros al mes

A més, hi ha homes jubilats que, de manera excepcional també poden sol·licitar aquest complement. Per exemple:

  • Quan perceben una pensió de viduïtat per mort de l'altre progenitor pels fills en comú, els quals han de tenir dret a una pensió d'orfandat.
  • Els pensionistes la carrera professional dels quals s'ha vist perjudicada per naixement o adopció, sempre que compleixin les condicions següents:
    • Per als naixements anteriors al 1995, es requereix un mínim de 120 dies sense cotitzar entre els 9 mesos anteriors al naixement i els 3 anys posteriors.
    • Si els fills han nascut en una data posterior a aquell any, els requisits són diferents. La suma de les bases de cotització dels 2 anys següents al naixement ha de ser almenys un 15% inferior a la dels 2 anys anteriors al naixement.