Les estafes en línia són cada cop més freqüents. A això, com indiquen des de l'OCU, se li uneix el fet que tots tenim una presència en línia cada cop més forta, principalment gràcies a les xarxes socials.
Tot i que cada vegada estem més acostumats a estar connectats, el problema pot aparèixer quan les nostres informacions privades apareixen com a públiques. Això pot provocar una bretxa de seguretat, que ens obliga a actuar ràpidament.
Aquest és el truc de l'OCU per evitar les estafes
Amb això al cap, des de l'OCU han llançat una sèrie de recomanacions molt interessants per evitar les estafes en línia. La més important és que l'organisme ha convidat tothom a practicar l'egosurfing.
Consisteix a buscar a Internet què hi ha publicat sobre la teva persona. D'aquesta manera, podreu comprovar què apareix, així com què s'ha compartit i què se sap sobre les teves activitats privades.
Com fer l'egosurfing?
Per practicar l'egosurfing, l'OCU indica que el més fàcil és buscar el vostre nom i cognoms entre cometes. Així, la cerca se centrarà en tu i no en la resta dels usuaris que puguin anomenar-se igual.
Si uses xarxes socials, és normal que apareguin dades com la teva foto o les que publiques. De manera general, els perfils són públics, encara que els pots canviar a perfils privats, si així ho necessites.
Després, podeu fer la cerca en altres cercadors per veure què hi ha publicat en altres llocs. A més, és recomanable variar la cerca afegint dades com la teva ciutat, la teva empresa o algun altre per veure què trobes.
L'OCU indica com comprovar si s'han filtrat les teves contrasenyes
En cas que una empresa on estiguin les teves dades pateixi un ciberatac, aquesta informació pot quedar exposada. Això fa que sigui molt més probable ser víctima d'una estafa futura.
Has de saber que aquesta informació pot ser utilitzada per realitzar atacs de suplantació d'identitat. De fet, com indica l'OCU, els estafadors només necessiten tenir el correu electrònic i el número de telèfon de la víctima.
Si vols verificar si el teu email o contrasenya estan compromesos, pots fer servir la pàgina web Have I Been Pwned. Tot i que està en anglès, compta amb un cercador on, en introduir el teu email, et diu si les teves dades han patit una bretxa de seguretat.
Què cal fer si trobes informació privada, segons l'OCU?
Per la seva banda, si trobes dades que no vols que apareguin en línia, l'OCU recomana revisar la configuració de privadesa de les xarxes socials per canviar qui et pot etiquetar, veure'n el contingut, etc. També hi ha altres consells.
Contactar amb les xarxes socials
També pots posar-te en contacte amb les xarxes perquè esborrin el contingut que no vols que aparegui. Com indiquen des de l'OCU ho pots fer a través de l'equip tècnic o a les guies que apareixen a les aplicacions.
Dret a l'oblit
L'organització recorda que pots exercir el teu dret a l'oblit, establert al Reglament General de Protecció de Dades. D'aquesta manera, els cercadors suprimiran les dades que no voleu que apareguin.
Contingut il·lícit
Finalment, si trobes contingut il·lícit, l'OCU recorda que en pots sol·licitar la retirada immediata a l'Agència de Protecció de Dades a través del seu Canal Prioritari. Així, estaràs protegint la teva persona i no només de les estafes freqüents.