Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diversos cotxes estacionats en un aparcament i al cercle, una multa al parabrisa

Si aparques així, pots emportar-te una bona multa de la DGT

L'organisme sanciona una àmplia sèrie d'accions amb multes que oscil·len entre els 80 i els 200 euros

Aparcar el cotxe es pot convertir en un autèntic suplici. És habitual fer voltes pel carrer buscant un lloc on estacionar, però hi ha vegades on aquest procés es torna etern. Els nervis poden jugar males a passades, i deixar el vehicle en un lloc indegut pot comportar multes importants.

Cada cop hi ha més zona blava -de pagament- o verda -adreçada als residents d'una mateixa ciutat-. A més, les obres per fer carrers de vianants també redueixen els estacionaments, i trobar lloc s'acaba convertint en una cosa semblant a buscar una agulla en un paller. Per això els conductors han de conèixer les possibles sancions vigents per deixar el cotxe mal aparcat.

Estacionar lluny de la vorera

Aparcar a certa distància de la vorera pot generar perill per als vehicles que circulen i ser sancionat amb fins a 80 euros. Hi ha carrers estrets, i un mal estacionament pot envair la via, molestar la resta d'usuaris i generar retencions o alguna esgarrinxada als vehicles. Es recomana dedicar el temps que calgui per deixar el cotxe en bones condicions.

Aparcar fora d'horari

La normativa depèn de l'ordenança municipal, i hi sol haver senyals que indiquen els horaris. Estacionar fora de temps pot comportar una multa de fins a 200 euros. Per exemple, les zones de càrrega i descàrrega solen estar disponibles a partir de les 20 h, i hi ha espais que s'inhabiliten puntualment per esdeveniments esportius propers.

A Barcelona, per exemple, hi ha aparcaments que estan prohibits quan es disputa un partit del Barça. Passava al Camp Nou i ara, a Montjuïc, es restringeix l'estacionament a llocs propers a l'estadi per a persones de fora de la ciutat.

Altres accions castigades amb multa

Aparcar en doble fila és una altra acció sancionada de manera habitual. Es considera una infracció greu, i la multa pot assolir els 200 euros. La Direcció General de Trànsit (DGT) permet aturar el cotxe així un màxim de 2 minuts sense que el conductor abandoni el vehicle.

Estacionar en àrees exclusives per al transport públic, com ara parades d'autobús o carril per a taxis, també està castigat amb 200 euros de multa. El mateix passa amb aparcar a zones de vianants, carrils bici, llocs per a persones amb discapacitat o a la vorera.

Dit això, és essencial obeir els senyals de trànsit i evitar comportaments que puguin posar en perill conductors i transeünts. La DGT és contundent amb aquestes accions, i per això els ciutadans han de tenir en compte les possibles multes que poden rebre abans d'estacionar el seu vehicle.