Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d´una persona amb una ampolla d´oli a la mà en un supermercat i una altra imatge d´una mà amb diversos bitllets d´euro

La data en què s'espera una baixada forta del preu de l'oli d'oliva

La situació en aquests moments és alarmant, però els experts es mostren optimistes sobre això

Els productes dels supermercats han patit un fort encariment en els darrers anys. Un estudi realitzat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) deixa clar que el preu dels aliments ha pujat un 38% respecte de l'any 2020. Les xifres són alarmants i reflecteixen l'augment del cost de vida a Espanya que pot passar factura a les famílies més vulnerables.

Un dels productes que han tingut un increment substancial és l'oli d'oliva. Segons el mateix estudi, el preu ha augmentat un 225% en els darrers 3 anys. A la majoria dels supermercats, l'oli gairebé mai baixa dels 9 euros per litre, cosa que ha convertit un bé de primera necessitat en un actiu molt preuat.

Quan s'espera que baixi el preu de l'oli?

Tot i això, sembla que la situació podria millorar a curt termini. El president de la cooperativa agrícola Dcoop, Antonio Luque, preveu que el preu de l'oli d'oliva podria començar a baixar a partir del novembre. A més, assegura que el nivell de preu serà “més acceptable” per als consumidors i els productors.

Els experts asseguren que hi ha dos factors principals que han contribuït a l'augment de preus. Es tracta de la sequera i la diferència entre els preus en origen i els supermercats. La manca de pluja a tot el país ha provocat un descens de la producció.

Però no tot és bo

Tot i això, Facua ha assenyalat que els preus als supermercats continuen pujant, tot i que fa 3 mesos que baixa en origen. A més, segons dades de l'Associació Nacional d'Industrials Envasadors i Refinadors d'Olis Comestibles (ANIERAC), les empreses envasadores han llençat 61,45 milions de litres d'oli d'oliva. Això suposa un 20% menys d'oli d'oliva respecte de l'any 2023.

Aquesta situació està afectant greument empreses com Deoleo, que gestiona marques com Carbonell o Bertolli. Les pèrdues en termes econòmics són milionàries, i esperen revertir la tendència com més aviat millor.

Gonzalo Bernados també va donar bones notícies

Així mateix, l'economista Gonzalo Bernardos va fer un pronòstic esperançador sobre el preu de l'oli. Va dir que "com que la planta ha tingut males collites, té la capacitat de produir molt més del que seria normal". A més, va assenyalar que al mes de maig, "que és quan es produeix la floració", no ha de fer gaire calor ni tampoc ploure massa.

Gonzalo Bernardos va comentar que, si tot va bé, podrem veure el preu de l'oli d'oliva a 5 o 6 euros el gener del 2025.