Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de moltes ampolles d'oli i la cara de Gonzalo Bernardos

Per fi bones notícies: Gonzalo Bernardos diu allò que tots volen sentir

L'economista i professor ha donat un pronòstic positiu sobre el preu de l'oli per d'aquí a uns quants mesos

El preu de l'oli d'oliva és una de les grans preocupacions de la població. Un dels productes més bàsics i fonamentals de l'alimentació ha tingut un encariment important en els últims anys, i això repercuteix, sobretot, als més vulnerables. Moltes famílies amb dificultats econòmiques tenen problemes per omplir la cistella de la compra, i això només agreuja la situació.

L'oli ha passat de ser un bé de primera necessitat a esdevenir un producte de luxe. Un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha informat que el preu de l'oli ha crescut un 225% en els darrers 3 anys. Els números són alarmants, i reflecteixen de manera explícita el moment que es viu a Espanya.

Tothom vol saber quan s'estabilitzarà el preu de l'oli. I, per sort, sembla que serà aviat. L'economista i professor, Gonzalo Bernardos, n'ha llançat un pronòstic optimista.

Gonzalo Bernardos dona bones notícies: és possible que aviat s'abaixi el preu d'oli

Gonzalo Bernardos ha dit que tot depèn de la "producció de la campanya 2024-25, que comença a l'octubre i la part central, la de més recol·lecció, és fins al febrer". L'economista ha dit que calen diverses coses. "La primera, que hagi plogut a la primavera, i ha plogut".

"La segona, que al mes de maig, que és quan es produeix la floració, que no faci gaire calor ni plogui gaire", ha prosseguit Gonzalo Bernardos en la seva intervenció. "A partir d'aquí, com que la planta ha tingut males collites, té la capacitat de produir molt més del que seria normal", ha assenyalat.

Després de la seva explicació, Gonzalo Bernardos ha donat una bona notícia. Tot depèn, segons ha asseverat, de tenir "sort", que es produeixin les característiques comentades i que "la producció superi el milió i mig". En aquest cas, l'economista afirma que "podrem veure l'oli d'oliva verge el gener del 2025 a 5 o 6 euros".

Dit això, Gonzalo Bernardos ha parlat sobre el que pot passar el que queda d'any. "El que s'ha produït a la campanya 2023-24 són 847.000 tones, i s'ha de gairebé duplicar. És possible, perquè normalment, després d'una una campanya bona ve una dolenta i viceversa".

"Hem tingut dues molt dolentes", ha dit. Per tant, és possible que els ciutadans s'emportin una gran alegria amb el preu de l'oli a partir del gener.

Tot i això, Gonzalo Bernardos ha dit que, a partir de l'estiu, tot pot canviar. "Si els agricultors veuen que la campanya serà important, començaran a treure les existències emmagatzemades a millor preu".