Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Un home gran aixeca els braços en senyal d'alegria, i al fons una oficina d'Hisenda

Els pensionistes a qui Hisenda pot tornar fins a 4.000 euros

Aquesta xifra no és per tots igual, varia segons la vida laboral de cada pensionista i el temps cotitzat total

La declaració de la Renda sempre sol despertar dubtes i qüestions per part dels contribuents. Alguns, de fet, poden sol·licitar a Hisenda una devolució si compleixen determinats requisits.

Els pensionistes que van cotitzar fins al 1978 a la Mutualitat Laboral de Banca han de prestar atenció a aquesta campanya. L'Agència Tributària reconeix haver-los cobrat més a la tributació de l'IRPF.

És a dir, Hisenda els deu fins a 4.000 euros segons el cas. Aquesta xifra canvia d'acord amb la vida laboral de cada pensionista, així com segons el temps cotitzat a aquesta mutualitat al seu moment.

La sentència del Tribunal Suprem és clara

Aquesta decisió s'ha fet a partir d'una sentència atorgada pel Tribunal Suprem. En aquesta, es reconeix que els ara pensionistes que en el seu moment van cotitzar a la Mutualitat Laboral de Banca comptaven amb un dret clau.

Es tracta de la reducció fiscal del 100% pel cotitzat fins al 31 de desembre de 1966. Així com d'un 35% pel cotitzat entre l'1 de gener de 1967 i el 31 de desembre de 1978. Dret que no es va aplicar bé .

Així mateix, la mateixa sentència indueix a pensar que l'Estat també podria haver contret deute, per cobrament indegut, amb els treballadors que, en aquestes mateixes dates, van cotitzar altres mutualitats professionals.

És el cas de la construcció, les elèctriques, la pesca, la siderometal·lúrgia o les drassanes, entre d'altres.

Com es poden reclamar aquests diners a Hisenda

En cas que el contribuent entri dins aquest grup i vulgui obtenir els seus diners per part de l'Agència Tributària, el que ha de fer és una rectificació de l'autoliquidació de l'IRPF.

Aquesta es farà pels anys no prescrits. És a dir, els darrers quatre exercicis. A més, cal destacar que, en cas que els beneficiaris hagin mort, els hereus compten amb el dret a reclamar a Hisenda la quantitat que correspongui si escau.

A més, els jubilats que hagin de fer la declaració de la Renda poden veure reflectida aquesta devolució a l'esborrany. Serà com una regularització de les dades fiscals sota el concepte 'Ajust per Mutualitats – DT2 LIRPF'. En cas que això no figuri, es pot incloure a mà.