Monedes i bitllets de pesseta.

Com saber si pots vendre una pesseta per milers d'euros amb una sola foto

Algunes pessetes poden tenir un gran valor

Ja fa més de 20 anys que l'euro va aparèixer a les nostres vides. Les autoritats que formen la Unió Europea van prendre aquesta decisió per establir una estabilitat econòmica als mercats financers. La moneda actua com el signe tangible de la identitat europea.

Amb la seva arribada, Espanya es va acomiadar a poc a poc de les pessetes. Durant un llarg període de temps, els bancs acceptaven l'intercanvi de pesseta a euro perquè ningú perdés diners. Així i tot, alguns despistats es van adormir sobre els llorers.

Monedes d'euro
L'euro va arribar a Espanya el 2002 i la pesseta va perdre el valor dins del mercat financer. | La Noticia Digital 

Ara, sembla que algunes monedes antigues han cobrat un gran valor econòmic i poden arribar a valdre milers d'euros. Per esbrinar-ho, només cal fer una foto amb una nova aplicació: Coinoscope.

No s'ha de deixar tot per a l'últim moment

Fa gairebé sis mesos, el juny de 2021, es va acabar el termini de temps per poder canviar les pessetes per euros al Banc d'Espanya. Les autoritats van donar un termini molt gran perquè les monedes antigues es poguessin intercanviar i que ningú perdés ingressos.

Tot i això, hi ha gent que ho va deixar tot per a últim moment i les entitats bancàries es van col·lapsar els dies previs al tancament de l'intercanvi. Malgrat l'esforç final dels banquers, Espanya s'ha quedat sense poder bescanviar un total de 262.057 milions de pessetes, aproximadament 1.577 milions d'euros. Una autèntica barbaritat.

Així mateix, moltes persones van decidir no canviar les monedes de pesseta per mandra o simplement nostàlgia. Alguns ciutadans no han volgut perdre les antigues pessetes i no han tingut en compte la pèrdua econòmica.

Algunes monedes podrien amagar un gran tresor

Encara que sembli estrany, aquest grup de persones que no han canviat les pessetes per euros podrien haver sortit guanyant. Probablement, les monedes tinguin un gran valor econòmic en un futur.

Dues monedes antigues.
Els col·leccionistes podrien arribar a pagar-te grans fortunes per les antigues pessetes. | La Noticia Digital 

L'antiga pesseta és una moneda que, després de devaluar-se i perdre el valor al mercat, ha anat desapareixent amb el temps perquè ja no té ús econòmic. De tota manera, hi ha una sèrie de col·leccionistes que es dediquen a la seva recerca i l'oferta d'unitats s'ha reduït cada cop més.

Aquest col·lectiu és capaç de pagar grans quantitats econòmiques a canvi d'una moneda antiga, així que els propietaris se n'aprofiten.

Coinoscope et dirà el valor que tenen les pessetes

L'únic pas que has de seguir per descobrir si alguna de les pessetes que tens per casa té un valor especial és descarregar i utilitzar l'aplicació anomenada Coinoscope. Amb una foto enfocant la moneda, el cercador automàtic intentarà descobrir quina és dins de totes les opcions.

Una dona gran que compta monedes.
Coinoscope permet saber el valor de les vostres pessetes. | La Noticia Digital 

Quan Coinoscope troba la moneda exacta, es pot esbrinar el preu que estan disposats a pagar els col·leccionistes per aconseguir-la. A més, també dona més informació sobre els vostres diners.

Aquesta no és l'única aplicació que permet saber el preu de les pessetes. N'hi ha d'altres com Maktun i Tasamonedas by Mga, que ofereixen un servei molt semblant.