Imatge de José Manuel Villarejo amb una mascareta negra i una boina caminant pel carrer

Villarejo insisteix a vincular el CNI amb els atemptats del 17-A: «Tinc les proves»

L'excomissari diu que el CNI volia que Catalunya sentís «necessitat de protecció» de l'Estat

L'excomissari de Policia Nacional José Manuel Villarejo ha insistit aquest dimecres en la declaració que va fer ahir a l'Audiència Nacional i ha assegurat que té proves sobre la implicació del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) en els atemptats del 17-A. Villarejo ha assegurat que aquestes proves que assegura tenir estan en els seus arxius i notes, que estan «sota secret».

Per això, ha demanat que els seus arxius siguin públics i s'hi pugui accedir. L'excomissari ha dit que «la prova més evident de tot és que no em volen donar tots els meus arxius». En aquest sentit, Villarejo ha criticat el «mantra» sobre que no aporta proves, insistint que sí que les té, però que no hi pot accedir.

En les seves declaracions davant els mitjans, ha reiterat que «si volen proves, vagin als meus arxius i notes informatives, mirin el que tinc». En aquest sentit, ha afegit que s'ha de deixar de tractar la ciutadania com a «menor d'edat» i ha titllat la llei de secret de «norma franquista i obsoleta».

L'objectiu era que Catalunya «sentís la necessitat de protecció de l'Estat»

José Manuel Villarejo ha insistit a implicar el CNI en els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils, tot i que ha assegurat que en cap cas el fet de voler donar un ensurt vol dir que es volgués provocar un atemptat com el que es va produir. En aquest sentit, ha dit que l'objectiu era «donar l'aparença de risc» per tal que Catalunya «sentís la necessitat de protecció» de l'Estat.

L'excomissari ha dit que moltes vegades el CNI ha provocat «comandos ficticis», amb l'objectiu de donar «un ensurt», com ja va declarar dimarts. Sobre els atemptats del 17-A, Villarejo ha dit que això «se li'n va anar de les mans» al CNI quan va morir l'imam de Ripoll i les «petites joguines», en referència als joves que van cometre l'atemptat, no van saber «com reaccionar».