Infermer vacunant un nen.

Nous efectes adversos de la vacuna covid en nens: Publiquen els símptomes

La vacuna als nens pot deixar una sèrie de seqüeles

La vacuna de la covid pot provocar una sèrie d'efectes adversos sobre els nens, com ja passa amb els adults. Fa unes setmanes es començava a inocular les primeres injeccions al grup de població d'entre 5 i 11 anys. I les seqüeles ja comencen a ser notificades a les autoritats sanitàries.

La primera investigació publicada arriba des del sistema de farmacovigilància de vacunes dels Centres per a la Prevenció de malalties dels Estats Units. Entre el 4 de novembre i el 16 de desembre del 2021 van administrar més de 8,5 milions de dosis a menors d'11 anys.

Després d'administrar la vacuna contra el coronavirus van detectar 4.149 casos d'efectes secundaris lleus, que representen el 98% del total. Només n'hi va haver 100 (2%) amb efectes greus. En total van comptabilitzar tres morts, de les quals dues presentaven un estat mèdic complicat i el tercer va morir per grip.

Infermer vacunant una menor.
La vacuna de la Covid amb prou feines té efectes secundaris en els nens. | Europa Press
 

A Espanya encara no hi ha conclusions sobre les seqüeles dels fàrmacs. L'últim informe aportat inclou dades fins al 12 de desembre, només tres dies abans que s'iniciés la campanya amb els nens.

Els estudis que arriben des dels Estats Units conclouen que la major part de casos no tenen gaire importància. Els més comuns es qualifiquen com a «esdeveniment no advers sense identificar» (1.183) o un «problema en la preparació de la dosi», (925). També són força habituals les «dosis incorrectament administrades (704)».

Un altre efecte advers registrat fa referència a l'administració d'una quantitat menor del que s'aconsella (326). El segueixen en aquesta classificació els vòmits, febre, mal de cap i síncope.

Imatge d'una aula buida amb cadires.
La prioritat de les autoritats segueix sent mantenir les aules obertes. | ISTOCKPHOTO (SMOLAW11)
 

Pel que fa als 100 casos amb els efectes secundaris més greus, els més repetits van ser la febre i els vòmits. Amb 29 i 21 notificacions, respectivament.

El segueixen 15 d'augment de la troponina; 12 de dolor al pit i 11 de proteïna C reactiva elevada.

De moment, els investigadors no han trobat cap efecte greu en els nens que van rebre una injecció d'adults per error. Un dels problemes que més preocupaven els pares després de la vacunació per covid eren els casos de miocarditis.

L'informe nord-americà recollia aquestes malalties en alguns petits de 9 a 11 anys, sobretot al cap de dos dies de rebre el fàrmac. La majoria es van produir després de la segona punxada contra el coronavirus i eren més freqüents entre els homes (67%).

Per tant, la taxa de miocarditis després de rebre la vacuna de Pfizer és de 4,3 casos per cada milió de dosis administrades.

Dues nenes amb motxilla anant a l'escola
Un terç dels nens ja han rebut la primera vacuna. | GTRES

La vacuna de covid, molt segura per als nens

L'epidemiòleg i pediatre Quique Bassat assegura que aquestes xifres resulten «molt tranquil·litzadores». S'extreu d'aquest informe que les «vacunes de la covid en nens de menys de 12 anys són molt segures», recull 20 Minutos.

Descartava així uns efectes secundaris greus sobre els menors.

A Espanya, una mica més de la tercera part de la població d'entre 5 i 11 anys ja ha rebut la primera punxada. El pla inicial és que passin almenys vuit setmanes fins que tornin a rebre el segon vaccí.

El Govern es planteja arribar al 7 de febrer amb el 70% dels menors d'11 anys amb almenys una vacuna. La setmana del 8 d'abril ja haurien de tenir la pauta completa de dues vacunes.

Ha quedat comprovat, segons les xifres de l'Institut de Salut Carlos III, que la covid ha afectat amb menys duresa els nens. En tot cas, això no implica que no tinguin cap risc amb el virus.

Des del començament de la pandèmia han estat ingressats a centres mèdics pel coronavirus 3.486 menors de 9 anys. 199 van ser atesos a la UCI i altres 25 van morir.