Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Aplidin, el fàrmac espanyol 100 vegades més eficaç contra el coronavirus

En dirigir-se a les cèl·lules humanes en comptes de la proteïna del virus, funciona també contra les mutacions

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
En dirigir-se a les cèl·lules humanes en comptes de la proteïna del virus, funciona també contra les mutacions | iStockPhoto (Teka77)

L'antiviral Aplidin, un fàrmac fabricat pel laboratori espanyol PharmaMar, és 100 vegades més eficaç contra el coronavirus que el remdesivir. Així ho confirma un estudi publicat a la revista científica Science, segons el qual aquest fàrmac espanyol té un major potencial que el primer fàrmac autoritzat per tractar pacients Covid.

L'article 'Pitidepsina té una potent eficàcia preclínica contra la SARS-CoV-2' conclou que aquest medicament produeix la inhibició de la proteïna eEF1A i demostra una potència antiviral molt superior a altres medicaments contra el coronavirus, amb menor toxicitat.

L'assaig en dos animals diferents infectats amb SARS-CoV-2 va mostrar una reducció del 99% de les càrregues virals en el pulmó, gràcies al tractament amb plitidepsina. A partir d'aquí es va comprovar que aquest fàrmac bloqueja la proteïna que el coronavirus utilitza per reproduir-se i infectar altres cèl·lules, la qual cosa demostra la seva eficàcia antiviral.

L'estudi considera que, d'acord amb les dades de l'estudi i de l'assaig clínic de PharmaMar, «s'hauria de considerar àmpliament la plitidepsina per ampliar els assajos clínics pel tractament de Covid-19». A més, ofereix bones perspectives pel que fa a la toxicitat, que és un dels principals inconvenients dels antivirals.

El més potent, amb diferència

La preocupant evolució de la pandèmia de la Covid-19 va portar a investigadors d'universitats nord-americanes a formar el Grup de Recerca del Coronavirus QBI, que va traçar per primera vegada un mapa exhaustiu del genoma de Covid-19 i va descobrir com interactua el coronavirus amb proteïnes de les cèl·lules humanes.

Aquest grup ha estat decisiu en l'assaig sobre el fàrmac espanyol. Segons el doctor Nevan J. Krogan, «la nostra labor, dedicada a l'estudi de la resposta de la proteïna hoste a la infecció per SARS-CoV-2 els últims deu mesos, ens ha portat a una sèrie de fàrmacs i compostos que considerem candidats per a la Covid -19. El més potent, amb diferència, ha estat plitidepsina i ha estat un plaer treballar amb PharmaMar durant tot aquest temps».

Una afirmació que subscriu l'investigador espanyol Adolfo García-Sastre, que destaca «el potencial de plitidepsina com a teràpia per al tractament de la Covid-19». El doctor explica que la seva clau és que es dirigeix a una proteïna de les cèl·lules humanes i no a una proteïna de virus. «Això vol dir que, si té èxit en el tractament de la Covid-19, el virus no podrà fer-se resistent enfront del tractament mitjançant mutacions».

Això aclareix la principal preocupació dels científics respecte a les noves variants de coronavirus, com la soca britànica. La possibilitat que les mutacions de virus escapin als anticossos de les vacunes o l'efectivitat dels tractaments posa en escac les estratègies de lluita contra la Covid-19 . Per això seria un pas de gegant si es confirma que el medicament de PharmaMar és eficaç també contra les variants.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Inici dels assajos de fase 3

PharmaMar va anunciar a l'abril de 2020 l'inici de l'assaig clínic amb plitidepsina per al tractament de pacients Covid a Espanya. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va autoritzar l'inici dels assajos amb aquest medicament, que ja es comercialitza per tractar el mieloma múltiple a Austràlia.

Diversos assajos clínics a Europa i Estats Units van confirmar la seguretat del fàrmac en éssers humans, la qual cosa va portar a l'aprovació de la seva administració en dosis adequades. El laboratori espanyol i Boryung Pharmaceutical van signar el 2016 un acord de llicència per comercialitzar el fàrmac antitumoral d'origen marí plitidepsina a Corea de Sud.

PharmaMar conserva els drets exclusius de producció i subministra el producte acabat a Boryung per al seu ús comercial. A l'octubre, la companyia va anunciar que el seu producte és 2.800 vegades més eficaç que el remdesivir. Ara, PharmaMar negocia amb diferents organismes reguladors de l'inici dels assajos en fase 3.