Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge

Salut preveu arribar al pic de pressió assistencial als hospitals en els pròxims dies

Actualment hi ha 3.009 pacients ingressats amb Covid-19 a Catalunya

Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge
Segons Ramentol la situació «comença a estar controlada»  | Hospital de Bellvitge

El Departament de Salut preveu arribar al pic de pressió assistencial entre finals d'aquesta setmana i principis de la següent, segons ha explicat el secretari general de Salut, Marc Ramentol a Ràdio4 i La2. Ramentol ha afirmat que a Catalunya la situació «comença a estar controlada» però ha afegit que no són optimistes per la situació de l'entorn i l'efecte que pot tenir la variant britànica.

D'altra banda, ha assegurat que a finals d'aquesta setmana hauran deixat d'arribar unes 40.000 dosis de la vacuna contra la covid «a les que Sanitat s'havia compromès». El secretari s'ha dirigit directament a l'Estat perquè és «qui té capacitat d'incidir» a Europa. «El paper del Ministeri de Sanitat és el de distribuïdor i aconseguidor», ha dit. El secretari ha afirmat que tot i la millora de les xifres de contagis a Catalunya, hi ha molts elements de l'entorn que «obliguen a la cautela». Entre aquests, ha situat la soca britànica i la situació de territoris propers, com el País Valencià o França.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Pel que fa al 14-F, ha apuntat que l'escenari actual és millor del previst per l'efecte de la pròrroga de les mesures restrictives fins al 7 de febrer. Així, ha detallat que es preveuen uns 2.300 contagis diaris, unes 160.000 persones confinades per positius o contactes i uns 700 malalts a les UCI per covid.

Ramentol ha insistit que Salut no creu que aquest sigui el millor escenari per fer els comicis, però tenen a punt tots els protocols perquè es puguin celebrar. Entre aquests, ha dit que hi ha la realització d'una prova als membres de les meses, però resta per decidir si serà una PCR o un test d'antígens, analitzant la millor estratègia també perquè l'impacte «sigui assumible» per part del sistema sanitari.

Per últim, ha defensat que Catalunya està posant totes les dosis de vacunes que li arriben i que ha de ser l'Estat qui faci les gestions necessàries per garantir que arriben totes les que s'havien compromès. El secretari ha criticat també que no hi ha hagut una veritable cogestió i l'Estat no ha posat en marxa accions al seu abast per pal·liar els efectes de les mesures restrictives.

 

Més de 3.500 nous casos confirmats de coronavirus en les darreres 24 hores

El departament de Salut ha notificat aquest dimarts al matí 3.561 nous casos confirmats per PCR o TA, elevant la xifra total a 451.641 contagis, i 280 noves defuncions, 18.837 des del mes de març. Tot i això, cal recordar que 165 són les que no s'havien introduït per un error informàtic i 115 les informades aquest dimarts. Seguint la línia dels darrers dies, el nombre de casos positius ha baixat respecte a les últimes setmanes quan es van arribar a xifres de més de 4.000.

D'altra banda, els indicadors epidemiològics continuen baixant i si pugen ho fan molt poc. És el cas de la velocitat de propagació, l'Rt, que s'incrementa una centèsima més en les últimes 24 hores situant-se en un 0,94. En paral·lel el risc de rebrot baixa fins als 589 punts (-3) i la incidència a 14 dies passa de 667,67 a 665,46. A més, la positivitat de les proves PCR també disminueix i ja és un 6,94%, cada vegada més a prop del 5% que recomana l'Organització Mundial de la Salut per considerar que la pandèmia està controlada.

Pel que fa a la pressió assistencial, els hospitals catalans continuen en un nivell de màxima preocupació. Aquest dimarts s'han registrat 29 pacients menys ingressats encara que hi ha 3.009 persones ingressades, 691 de les quals es troben a l'UCI (+7). Finalment, els vacunats amb la primera dosi són 180.462  (+3.834) i 9.422 amb la segona (+2.077).