Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'unes plaques solars.

La primera comunitat energètica de Reus passa l'aprovació inicial

S'aproven inicialment els projectes per instal·lar plaques solars a cinc escoles més i a Mas Carandell

Següent fase en marxa en la línia de l'Ajuntament de Reus per generar i distribuir energia verda. S'ha engegat el procediment per instal·lar plaques solars als sostres de les escoles de Reus i per acabar posant en marxa la primera comunitat d'autoconsum energètic de la ciutat.

L'Ajuntament ha aprovat els projectes, en fase inicial, de sis instal·lacions diferents amb un pressupost total de 190.000 euros. Es tracta de col·locar un equip de plaques fotovoltaiques que generin 44,40 kwp (pic de quilowatts) al Mas Carandell i instal·lacions de 14,8 kwp a les escoles Isabel Besora, Pi del Burgar, La Vitxeta, Rubió i Ors i Doctor Alberich i Casas.

El que s'ha aprovat en fase inicial son els projectes executius per instal·lar els equips. En el cas de les escoles, l'energia que generin servirà per cobrir una part del seu propi consum. En el cas de la que anirà a l'Institut de Formació i Empresa Mas Carandell, ha de servir per posar en marxa la primera comunitat energètica de la ciutat.

Una part de l'energia generada ha de cobrir una part del consum de l'institut, però també ha de servir per cobrir el consum d'altres instal·lacions municipals de la zona i del veïnat que hi hagi a 500 metres a la rodona, que podrien començar a abastir-se quan la instal·lació funcioni.

El regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, afirma que «aquests projectes formen part de l'aposta del govern de Reus per l'autoconsum energètic als edificis municipals i també en la línia de generar energia verda per comercialitzar els excedents».

L'energètica municipal segueix els tràmits

El projecte de crear una divisió dins de Reus Serveis Municipals que distribuís energia verda el va aprovar el govern en solitari després que l'oposició plantegés diferents dubtes que confien aclarir quan s'hagi d'aprovar definitivament. Compta amb un pressupost de 150.000 euros per la seva posada en marxa i la idea és que es creïn dos llocs de treball.

Administrativament ha de quedar en paral·lel a Aigües de Reus. Quan es posi en marxa, aquesta divisió municipal ha d'invertir en instal·lar plaques solars en espais municipals perquè subministrin energia a l'Ajuntament i les empreses i organismes municipals.

Aquesta primera fase està prevista amb una durada de cinc anys, i serà a partir de llavors quan es podrà obrir la porta a subministrar energia a la ciutadania. Els tràmits perquè aquesta energètica reusenca sigui una realitat haurien d'acabar, segons el calendari anunciat pel govern, entre final d'enguany i principis del 2022.