Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Aprovat entre crítiques l'aparcament de l'Hospital Sant Joan

CUP i PP carreguen contra el que consideren una mala negociació amb l'empresa concessionària

L'estat actual del pàrquing de l'Hospital Sant Joan de Reus
L'estat actual del pàrquing de l'Hospital Sant Joan de Reus | ReusDiari.cat

 

Vistiplau final a l'aparcament regulat a l'exterior de l'Hospital Sant Joan, així com a assumir la gestió del pàrquing soterrat i del de l'edifici Tecnoparc per part de Reus Mobilitat. Així ho ha aprovat el plenari municipal d'aquest dilluns a la tarda amb els vots a favor, com ja s'havia anunciat, dels tres partits de govern, de Cs i del PSC  i els vots en conta de CUP i PP.

CUP i PP hi han votat en contra per diversos motius, en general, emmarcats en el que consideren que és un mal acord tant per a l'Ajuntament de Reus com per als usuaris del centre sanitari. A grans trets, l'acord estableix que serà l'empresa municipal qui gestioni, en endavant, els tres aparcaments. Els dos que són soterrats entraran dins el conjunt d'aparcaments municipals que compten amb un màxim de quatre euros diaris.

Al fons, part de l'equip de govern de Reus
Al fons, part de l'equip de govern de Reus | Jordi Olària

 

L'empresa concessionària interposa una demanda

Quan es va anunciar, per part de l'equip de govern, que s'adequaria el solar exterior de l'Hospital Sant Joan per tal que s'hi pogués aparcar, alguns grups de l'oposició van plantejar si l'empresa que gestiona el pàrquing soterrat no podia presentar una demanda per competència deslleial. El cas és que la demanda es va presentar i, segons s'ha sabut avui al plenari, l'Ajuntament havia de presentar-se a una vista oral el dia 21 de novembre.

Aquesta demanda perseguia, segons ha detallat el regidor d'Urbanisme i responsable polític de Reus Mobilitat i Serveis, Marc Arza, que es tanqués el solar; una actuació que, ha augurat, «si ens l'haguessin fet tancar d'un dia per altre, hauríem provocat un bon caos». Arza ha rebut crítiques tant de la CUP com del PP pel que fa als futurs preus de l'aparcament, que si bé són menors pel que fa a la despesa diària, el preu per minut és superior a l'actual durant les primeres dues hores i mitja.

Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan
Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | Isma Llanes

 

Les primeres hores de pàrquing a l'Hospital seran més cares

«El 80 % dels usuaris que fan ús de l'Hospital pagaran més», ha sentenciat el portaveu del PP, Sebastià Domènech. El regidor popular ha carregat, també, contra l'acord que s'ha signat en relació a l'aparcament de l'edifici Tecnoparc i per al qual l'Ajuntament pagarà una despesa fixa anual. «Facturen 19.000 euros l'any i naltros els pagarem 15.000 euros l'any d'un espai que els lloguem tot i ser nostre; si no els hi funciona el pàrquing, que renunciïn a la concessió, que no els cobrarem res», ha reblat.

Aquests 15.000 euros anuals es pagaran en concepte de lloguer d'un espai de 250 metres quadrats al mateix aparcament subterrani de l'edifici Tecnoparc. Han de servir de magatzem per a Redessa i, en especial, per a firaReus que, després del trasllat de Canal Reus TV a les instal·lacions d'aquest polígon, s'havia quedat sense espai per emmagatzemar el material.

El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Reus
El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària

 

En una línia similar s'ha pronunciat la CUP per boca del regidor Oriol Ciurana, que considera que «és evident que la negociació que s'ha fet és bastant nefasta perquè l'empresa hi surt guanyant sempre». Ciurana ha fet incís en una clàusula de l'acord que impedeix a l'Ajuntament planificar cap nou aparcament dins un radi d'un quilòmetre a la rodona al voltant de l'Hospital. «I si algun dia algú decideix fer pàrquings dissuasoris, en aquesta ciutat? No el podrem fer a un quilòmetre a la rodona de l'Hospital?» s'ha preguntat.

Part del govern de Reus al plenari municipal
Part del govern de Reus al plenari municipal | Jordi Olària

 

El govern defensa les clàusules de l'acord

Marc Arza ha defensat l'acord al qual s'ha arribat amb l'empresa adjudicatària perquè «si les xifres d'explotació milloren per sobre del previst, també serviran per eixugar els costos d'explotació». Això és així perquè, part dels beneficis que s'obtinguin de l'aparcament, revertiran a l'empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis, l'antiga Amersam. «És veritat que el preu ara és lleugerament més cara ara que el que hi havia fins ara», ha admès el regidor reusenc d'Urbanisme, però ha respost que «un mal acord és un millor que un bon plet, i en aquest cas, un bon acord és millor que qualsevol plet».

En primer pla, els grups municipals del PP i Cs a l'Ajuntament de Reus
En primer pla, els grups municipals del PP i Cs a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària

 

Ciutadans i PSC donen suport a l'acord del govern

Ciutadans ha donat suport a l'acord de l'equip de govern perquè, tal com ha explicat el portaveu Juan Carlos Sánchez, si la demanda interposada hagués prosperat, «ens hauríem quedat sense la zona d'aparcament igualment». Ha posat sobre la taula, això sí, que «potser hem de valorar qui ha de fer front al cost d'aquesta inversió, si nosaltres o els usuaris d'aquest aparcament».

El grup municipal del PSC de Reus durant la sessió plenària d'avui
El grup municipal del PSC de Reus durant la sessió plenària d'avui | Jordi Olària

 

Carmina Pozuelo, regidora del PSC, ha defensat que el seu grup hi votava a favor perquè «creiem que aquest acord potser no és el millor de la història perquè la qüestió judicial no sabem quines conseqüències pot portar». Amb tot, consideren que «és un bon acord perquè és un acord entre totes les parts implicades, l'empresa privada, l'empresa municipal i l'Ajuntament». «En el moment en què estem, creiem que és una bona solució», ha sentenciat Pozuelo.