Una persona encenent-se un cigarret

Els fumadors s'indignen: El preu del tabac a Espanya aquest 2022

El tabac és un dels productes que pujarà de preu el 2022

Amb l'arribada de l'any 2022, els impostos tornen a pujar i crearan molt de descontentament entre la població espanyola. La pandèmia del coronavirus sumada i els preus que han de pagar els ciutadans fan que Espanya afronti una situació econòmica molt delicada.

Un dels productes que acostuma a tenir una elevada pujada de les taxes és el tabac. Des del mes d'octubre, les tabaqueres han augmentat el preu de compra. Actualment, un paquet de vint cigarrets costa una mitjana de 4,53 euros al país, augmentant un 5 %.

Primer pla d'un cendrer ple de cigarrets
Aquest 2022, el preu del tabac augmenta. | Pixabay

D'aquest import total, el 79,3 % equivalen a impostos de la recaptació d'Hisenda, de manera que són 3,59 euros de mitjana. Segons les dades facilitades per la Comissió Europea el juliol del 2021, el tabac té un dels gravàmens més elevats. 

El tabac predomina a tot Europa

El preu mitjà d'un paquet de tabac amb vint cigarrets al vell continent costa 5,27 euros. Els països que tenen el preu més car per al tabac són Irlanda (12,81 euros), França (9,70 euros) i Finlàndia (8,60 euros). En canvi, les nacions amb un cost menys assequible són Bulgària (2,77 euros), Polònia (3,32) i Eslovàquia (3,46 euros).

Dins del territori espanyol, el tabac té un gravamen d'impostos de mitjana del 80,4 %. Aquest percentatge que s'aproxima molt als màxims. Finlàndia (89,8 %), Dinamarca (88,5 %) i Estònia (87,2 %). Al seu torn, Luxemburg (69,3 %), Alemanya (69,4 %) i Suècia (73,3 %) compten amb els menors impostos de la Unió Europea. Sens dubte, una diferència abismal entre països.

Pla de detall d'un home fumant
El consum de tabac a Europa és molt elevat. | Cedida
Les persones fumadores a Espanya gasten 135,90 euros de mitjana per al consum de tabac. Una xifra que no sembla gaire elevada si es té en compte el nostre «veí» francès, on es destinen gairebé 300 euros al mes dedicats a la compra de cigarrets.

Els metges creuen que segueix sent barat

Els especialistes espanyols que formen part del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) han proposat una regulació encara més restrictiva a la que ja s'ha imposat. A banda de l'augment dels preus, volen promoure un finançament de tractaments per deixar de fumar, campanyes específiques a grups de risc i la creació d'un fons de recaptació. Les autoritats sanitàries demanen aquestes mesures per un motiu específic: la salut.

Imatge d'uns pulmons
El tabac pot generar càncer de pulmó. | LLEIDADIARI.CAT

El tabac acostuma a ser el factor de risc present en el moment del diagnòstic al 86 % dels pacients estudiats pel GECP. Es va dur a terme al Registre de Tumors Toràcics, que constitueix la primera base de dades sobre els casos de càncer de pulmó a Espanya.

Gràcies a aquesta informació, podem saber que l'any passat es van detectar sis mil casos al nostre país.

Un futur lliure de fums

Aprofitant la pujada dels impostos del tabac, el Ministeri de Sanitat ha volgut mostrar el seu esborrany amb el títol Pla Integral contra el Tabaquisme. S'hi estableixen els punts clau com la prohibició de fumar en vehicles particulars i l'empaquetatge genèric de totes les marques de tabac. A més, es busca una llei que iguali les restriccions vigents amb les de les cigarretes electròniques.

Una dona que respira amb els ulls tancats
El Ministeri de Sanitat vol reduir al mínim el consum de tabac. | Unsplash

Els objectius principals de l'organització és «augmentar els espais lliures de fum» abans de l'any 2023 i aplicar les lleis d'aquest esborrany a «certs espais d'àmbit privat».

Sanitat té com a objectiu disminuir tot el que pugui el consum de tabac a tot el país. A través d'aquest pla, que es compon en 5 metes i 21 objectius, actuaran durant els pròxims quatre anys.