Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un home amb mascareta durant el confinament del coronavirus

Un expert assenyala un canvi en la pandèmia a Espanya: salt molt gran

«S'està produint un punt d'inflexió a la malaltia» exposa Miguel Marcos, metge internista de l'hospital de Salamanca

Espanya segueix patint el flagell de la pandèmia i de la variant òmicron, i dijous sumava prop de 162.000 positius en un dia. La variant òmicron és molt més contagiosa que les prèvies que hem conegut. Així el coronavirus ha modificat els plans dels espanyols durant aquest Nadal de manera substancial. 

La taxa de vacunació actual està al voltant del 80%, però sembla que encara no és suficient per frenar la pandèmia a Espanya. Tots ens preguntem quant durarà la pandèmia, i Miguel Marcos, metge internista a l'hospital de Salamanca, ha parlat a Cope sobre això. 

Miguel apunta a 'Fin de Semana' que «la majoria d'experts coincideixen que ara s'està produint un canvi en el maneig de la malaltia a causa de dos factors fonamentals. A l'aparició d'una variant molt més transmissible, però alhora sembla que és una mica més lleu que les altres», comença en la seva exposició.

Missatge de «precaució» pel que fa a la pandèmia i la variant òmicron

«La immunitat que tenim, tant de les vacunes com de les infeccions prèvies, es va sumant tant a les persones com al col·lectiu i això, al final modifica clarament l'impacte de les onades».

El metge internista té clar que és vital enviar un missatge de «precaució i frenar l'onada òmicron». I és que «a través d´aquesta mutació nova del virus i de la immunitat que tenim podem estar davant la transició d´una pandèmia, que és un nombre descontrolat de casos, a una endèmia».

Miguel Marcos
Miguel Marcos apunta a un canvi important en la pandèmia | Cedida

«En una endèmia, es produeixen morts, i s'hauran d'estar igualment pendents de la malaltia. Però es manejarà la malaltia de forma semblant a com fem servir altres», ha confessat.

Especifica Miguel que «si el 2022 vam millorar com ha millorat el 2021 respecte al 2020, pràcticament estarem en una situació molt semblant a com estàvem abans. Serà per la millora que hem tingut gràcies a les vacunes fonamentalment, que ha estat espectacular», ha dit a Cope.

Per a Marcos, el més rellevant del 2021 és que «gràcies a les vacunes hem estat molt millor que el 2020. S'han anat baixant les restriccions i el 2022 seguirem així amb més tractaments disponibles. Probablement amb una millora de les vacunes i amb una immunitat tant individual com col·lectiva que ens permetran afrontar la pandèmia d'una altra manera», ha recalcat.

Per tant, recalca Marcos és que «el missatge és que ara hem iniciat la transició de pandèmia a una situació d´endèmia on el virus sigui més manejable».

Com avançarà la pandèmia després de Nadal?

Una cosa que preocupa molt a Miguel Marcos és el que pugui passar quan s'acabin les festes nadalenques. «A Londres s'ha arribat al pic i està començant a baixar. El que passa és que a Espanya trigarem a veure aquesta tendència davant les dades d'aquests dies», ha exposat.

La Puerta del Sol de Madrid durant les festes de Nadal
Tots ens preguntem com avançarà la pandèmia quan s'acabi Nadal | GTRES

«El que és normal», apunta el doctor, és que «anem una setmana o 10 dies després de Londres. Sobretot perquè els nostres hàbits socials són més marcats i aquests dies hi ha hagut contactes socials en un nombre important. I això farà que triguem una mica més a capgirar els casos com ha trigat a Londres».

El contagi col·lectiu com a solució

Un tema de gran importància en què vol aprofundir el doctor és el del contagi col·lectiu com el que s'està pensant Israel. «Crec que en aquest moment és una mica aviat per plantejar-se això. Si un altre país ho fa i veiem el resultat, però no m'agradaria ser el país que fa aquest pas perquè hem de veure quin és el resultat», assenyala Marcos.

Finalitza explicant que «ara és impossible saber exactament el que hem de fer, i què funcionarà i en quin percentatge. Si pretenguéssim saber això, no estaríem usant la ciència sinó l'endevinació. La ciència es basa precisament a plantejar hipòtesis i a anar-les comprovant», ha conclòs.