Primer pla d'una mà traient bitllets de 50 euros d'un caixer automàtic

Hisenda avisa: la quantitat màxima que pots ingressar al mes sense notificar-ho

Hisenda podria demanar justificació als ciutadans que superin el límit de diners ingressats permesos al mes

Els diners en efectiu estan desapareixent a passos de gegant, i Hisenda té molt a veure amb aquest assumpte. Cada vegada són més els ciutadans que decideixen no portar ni bitllets ni monedes, i fer els pagaments amb targeta.

Fins i tot la targeta podria tenir els dies comptats. I és que el telèfon mòbil ha deixat de servir només per comunicar-se. Fa la funció d'ordinador, cel·lular, i ara també de cartera.

Els pagaments mitjançant Bizum o amb la targeta online han fet que els bitllets hagin deixat de ser imprescindibles al nostre dia a dia i, amb això, els diners en metàl·lic. Les noves tecnologies s'han fet amb el monopoli de l'economia, oferint una comoditat mai vista abans.

Imatge d'arxiu d'una persona pagant amb targeta de crèdit
Cada cop s'utilitza més la targeta i menys l'efectiu | Pixabay

Compte amb els diners en efectiu que ingresses al teu compte

Els bitllets han esdevingut una cosa molesta per a nosaltres. El fet de portar diners en efectiu ha deixat de ser comú, per això, sempre que podem, els ingressem al nostre compte bancari a través dels caixers automàtics.

No obstant això, aquesta acció comporta les seves conseqüències si no estem al corrent de les noves mesures d'Hisenda. Al principi, ficar diners al banc no és gens dolent, però cal evitar de totes les maneres excedir el límit imposat per l'Agència Tributària.

Que no s'estengui el pànic

Aquest topall no és una quantitat molt normal entre la població. La gent que ingressa 50, 100 o fins i tot 200 euros pot estar tranquil·la, ja que no corre cap risc de ser investigada. És més, aquells que dipositin 1.000 euros tampoc no tenen res a témer, el límit triplica aquesta quantitat.

Amb el principal objectiu de fer front a l'economia submergida, Hisenda ha posat fil a l'agulla. A partir d'ara, cercarà regular els moviments de diners en efectiu, quan es tracti de grans quantitats econòmiques.

Façana de l'Agència Tributària
Hisenda controlarà els diners que s'ingressen cada mes | CatalunyaDiari

L'Agència Tributària es trobarà en ple dret de demanar informació o, fins i tot, sol·licitar un justificant quan els ingressos mensuals superin els 3.000 euros. No obstant això, els moviments més grans de 500 euros de diners en metàl·lic poden arribar a ser controlats per aquest organisme públic.

Les autoritats segueixen el mateix exemple

Des de finals del 2020 que ja ho havien avisat. El Govern també ha contribuït a fer «desaparèixer» els diners en efectiu, i així incentivar el pagament mitjançant targeta. La nova normativa té la intenció de detectar els fraus i limitar-ne els pagaments en efectiu.

Així mateix, la Llei 11/2021 del 9 de juliol constata que la quantitat màxima per poder fer un pagament en efectiu és de 1.000 euros. Per adquirir un producte o servei que superi aquest preu, cal emprar la targeta o un altre mitjà de pagament electrònic.

Imatge d'una persona pagant mitjançant targeta
El Govern recomana el pagament amb targeta sempre que es pugui | EUROPA PRESS

El coronavirus ha posat el seu granet de sorra

La pandèmia del coronavirus també ha tingut alguna cosa a veure amb les noves mesures que intenten evitar l'ús dels diners en efectiu. Per prevenir el traspàs de bitllets que han tocat altres persones, han recomanat fer servir la targeta.

De fet, els pagaments a través de Contactless, des de l'arribada de la malaltia a Espanya, requerien la clau PIN si superaven els 20 euros. Actualment, la quantitat de diners que no necessita contrasenya ha pujat a 50. És una condició que va voler prevenir el contacte entre persones en plena expansió del virus.