Imatge d'un home comptant diners

Si t'han apujat la pensió, prepara't per al revés que ha confirmat Hisenda

Coneix detalladament les retencions fiscals segons la pujada de la prestació

El govern espanyol ha aprovat aquest 2023 una pujada del 8,5 % de les pensions contributives. Els jubilats que a partir del gener ja han vist l'augment de les seves nòmines han de tenir alguna cosa en compte. Aquesta pujada té una altra cara, la dels impostos, amb el corresponent increment de l'IRPF.

Els treballadors que comencen a cobrar una pensió després de la jubilació continuen tenint les seves obligacions fiscals. A la quantia mensual s'hi aplica una sèrie de retencions de manera progressiva. És a dir, que els impostos que han de pagar són més alts com més alta és la quantitat de pensió.

La pujada de les pensions basant-nos en l'IPC (índex de preus) comporta un augment general de les pensions. Segons els càlculs del govern d'Espanya, en suposarà 1.500 € més a l'any per a la pensió mitjana. El que molts jubilats es pregunten és: quant més hauran de pagar en concepte d'impostos?

Foto de monedes apliades
Els impostos pugen a causa de l'increment de les pensions. | GETTY IMAGES

Retencions d'Hisenda a les pensions 2023

Amb la pujada del 2023, la pensió íntegra ha passat de 457,22 € a 525,80 €, mentre que la mínima augmenta de 114,30 € a 131,44 €. En el cas de la pensió màxima, passa de 2.819 € a 3.059 € mensuals. Aquestes són les retencions d'Hisenda amb els canvis nous:

- Fins a 12.000 €: retenció mínima inferior a l'1 %.

- Entre 12.001 € i 18.000 €: retenció mínima del 2,81 %.

- Entre 18.001 € i 24.000 €: retenció mínima del 8,69 %.

- Entre 24.001 € i 30.000 €: retenció mínima de l'11,83 %.

- A partir de 30.001 €: retenció mínima del 15,59 %.

Aquests són els marges mínims de retenció per a cada tram, tot i que després poden variar en funció de diversos indicadors, per exemple: l'edat, si hi ha una discapacitat o la situació familiar del beneficiari. També es tenen en compte els fills menors de 18 anys i les rendes del cònjuge.

Tots els jubilats estan obligats a pagar la càrrega fiscal que correspon a la seva pensió i a les seves condicions particulars. Tot i això, el beneficiari d'una pensió pot sol·licitar un augment de la retenció. Ho pot fer telemàticament, a la pàgina del Ministeri de la Seguretat Social.

Imatge de les mans d'un jubilat amb bastó
Els jubilats han de tenir en compte la Declaració de la Renda. | PIXABAY

Pensions i Declaració de la Renda 2022

Les pensions es consideren rendes del treball i la Seguretat Social és considerada com un pagador. Segons la llei, les rendes anuals superiors a 22.000 € estan obligades a fer la declaració de la renda. Per tant, les pensions que no arribin a aquesta quantitat estan exemptes.

També estan obligats a fer la declaració els jubilats amb dos pagadors (sempre que a partir del segon superi els 1.500 € anuals). En aquest cas, estan obligats a fer-la els que superin els 15.000 € anuals. A més, hi ha una sèrie de pensionistes obligats per llei:

- Pensionistes que hagin percebut l'Ingrés Mínim Vital (IMV)

- Pensionistes amb un rendiment de capital superior als 1.600 €.

- Pensions procedents de l'estranger, sempre que siguin majors de 1.500 €.

- Rescats totals o parcials d'un pla de pensions, sempre que excedeixin els 1.500 €.

- Guanys patrimonials com ara concursos, jocs en línia o fons d'inversió.

L'Agència Tributària obre l'11 d'abril el termini per començar a fer la Declaració de la Renda per via telemàtica. També es pot fer per telèfon, a partir del 5 de maig, o presencialment, a partir de l'1 de juny. En tots dos casos cal demanar cita prèvia per telèfon o a través del web.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!