persona comptant diners

Milers de treballadors catalans rebran una 'pagueta' en la pròxima nòmina

El govern espanyol va aprovar la pujada del salari mínim

Milers de catalans estan plens de joia. En qüestió d'uns dies ingressaran uns diners amb què possiblement no comptaven. Es tracta d'una 'pagueta' que els serà de gran ajuda per esmorteir la pujada imparable dels preus.

El darrer dimarts 14 de febrer es va aprovar al Consell de Ministres l'augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) i quedarà fixat a 1.080 € mensuals, distribuït en 14 pagues. Així ho va acordar el govern d'Espanya amb els sindicats UGT i CCOO. Aquesta mesura es va adoptar fa uns dies, però s'aplicarà amb un efecte retroactiu des de l'1 de gener. Això implica que els treballadors que es beneficiïn d'aquesta pujada de l'SMI percebin a la pròxima nòmina un extra inesperat.

El govern de Pedro Sánchez s'havia compromès a elevar aquest paràmetre fins al 60 % del salari mitjà espanyol al final de la legislatura. Tampoc no es descarta que a mitjans del 2023 es produeixi una revisió segons la situació econòmica. Alguns mitjans destaquen que es podria adequar al nivell dels preus si calgués.

bitllets de 50 i 20
La pujada del salari mínim es farà amb efecte retroactiu des de l'1 de gener. | GETTY IMAGES

Quin serà el salari mínim el 2023?

El 2022, el salari mínim va arribar als 1.000 €, distribuït en 14 pagues. En cas que fossin 12, l'import pujava fins a 1.166,67 €. Per tant, serien 33,33 € diaris amb 14 pagues o 38,88 €, amb 12.

Amb el canvi d'any, encara que s'aprovés amb l'exercici ja començat, s'aplicarà una pujada important a l'SMI. La decisió de l'Executiu tornava a sorprendre la patronal, que considerava l'increment exagerat. En total van decidir elevar-ho 80 € més al mes. Per tant, els treballadors afectats passarien a ingressar 1.080 € al mes amb 14 pagues i en serien 1.260 € amb 12 pagues. A l'any implicaria 15.120 € i 36 € o 42 € diaris en funció del nombre de pagues.

Cal fer una menció especial també per als contractes eventuals. L'SMI passarà a ser de 51,51 € al dia, mentre que el de les empleades de la llar per hora arribarà als 8,45 €.

Imatge d'una persona traient diners d'una cartera
Aviat es començarà a notar la millora dels sous. | Getty Images

Quins treballadors es veuran afectats per la pujada?

Els beneficiaris principals d'aquest increment de l'SMI són els treballadors que estiguin fora de conveni. En general, els convenis col·lectius solen fixar uns sous més elevats en comparació amb els del salari mínim.

Si el professional percep per sota de 15.120 € bruts a l'any després de sumar el salari base, l'empresa li ha d'ajustar el sou i haurà d'assolir almenys aquesta xifra. El BBVA indica que els que trauran més partit a aquesta mesura són els col·lectius amb unes nòmines més baixes.

Entre ells hi ha els joves, dones entre 16 i 34 anys, empleats d'hostaleria i comerç, empleades de la llar i ramaders. Incideixen que els que menys guanyen solen ser aquells que ho fan com a assalariats per a una petita o mitjana empresa.

Com afectarà els que guanyin més de 1.080 €?

Millor ho tenen aquells que pertanyen a una gran empresa, on l'SMI no els influirà per a res. El salari sol ser molt més elevat d'aquests 1.080 €. Encara que no ho notin, la mesura augmentarà els límits de salaris i indemnitzacions que assumeix el Fons de Garantia Salarial (FOGASA).

Tal com expliquen, quan es tracti de contractes a temps parcial, el salari mínim es rebaixarà en proporció a les hores treballades. A més, destaquen que «les bases mínimes de cotització s'incrementaran en el mateix percentatge en què augmenti l'SMI». Per tant, implicarà, a més, la pujada de la quota mínima de cotització.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!