Detall d'una persona comprant un cafè per a emportar-se

Si tens més de 54 anys, hauries de renunciar a una de les begudes més populars

Hi ha determinades persones que haurien de deixar de consumir-les

No hi ha un plaer més agradable que despertar-se al matí i apreciar aquesta inconfusible olor de cafè. Sigui sol, amb llet o fins i tot escuma, es tracta d'una de les begudes més consumides i famoses a tot el món.

Ara bé, hem de tenir present que no resulta beneficiós per a totes les persones. De fet, a continuació veurem què diu la ciència sobre això i quins són aquests grups de persones que no haurien de consumir-lo.

És el cafè realment beneficiós? Això és el que diuen els experts

Com tot en aquesta vida, qualsevol excés és dolent, i en el cas del cafè no seria menys. Si bé un consum moderat no presentaria gaires inconvenients, a grans trets podríem dir que es tracta d'una beguda beneficiosa per a la majoria de persones.

És més, hi ha diversos estudis que així ho han arribat a afirmar. Concretament, un informe del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) apunta que, fins i tot, el seu consum podria rebaixar la taxa de mortalitat. Per obtenir aquestes dades, els investigadors van estudiar un total de 20.000 voluntaris durant un període de 10 anys.

Els resultats que van obtenir van demostrar que el consum moderat de cafè estaria associat a una longevitat més gran. De fet, el risc de patir malalties cardiovasculars, càncer, afeccions neurològiques, metabòliques i hepàtiques es reduiria considerablement. Tot i això, el que no esperaven trobar-se és que aquest efecte es produís sobretot en persones de més de 54 anys.

tassa de cafè
El cafè és una de les begudes més consumides i famoses del món. | Getty Images

D'altra banda, un estudi elaborat per experts del Consorci de Recerca Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) també va concloure la quantitat de beneficis que aportaria a altres grups de persones. Concretament, els investigadors van trobar beneficis en dones i persones majors de 60 anys en associar aquest consum amb una menor probabilitat de patir hipertensió, obesitat i diabetis. Tanmateix, malgrat aquestes dades, convé tenir present altres aspectes.

Quan parlem d'un consum de cafè moderat, realment estaríem fent referència a 2 o 3 tasses com a màxim al dia. Tot el que sobrepassi aquest límit deixaria de considerar-se saludable, ja que els metges no recomanen abusar-ne.

Així mateix, també cal esmentar que una altra de les pautes recomanades per al seu consum és eliminar el sucre i la llet. Recordem que abusar del sucre també és perjudicial per a la salut i això faria augmentar la probabilitat de patir altres malalties.

Grups de persones que no haurien de consumir cafè

Segons apunten les dades ofertes per l'Associació Espanyola del Cafè (AECafé), els espanyols bevem una mitjana de 65,5 milions de tasses diàries de cafè. No obstant això, el més preocupant és que el 80 % contenen cafeïna.

Encara que de forma general es recomana que el consum de cafeïna sigui moderat, és important tenir present que hi ha certs grups de persones que haurien de reduir-ne (i fins i tot evitar-ne) el consum. Estem parlant de persones que es mediquen, que són sensibles a la cafeïna i de dones embarassades.

Foto de la panxa d'una dona embarassada.
Les embarassades han de limitar el consum de cafeïna diària a 200 mg. | Getty Images

Del primer grup, evidentment, no generalitzarem. La recomanació només està dirigida a persones que prenen certs medicaments que podrien interactuar amb la cafeïna i augmentar o alterar la seva acció.

En el segon cas estaríem parlant de persones que habitualment són sensibles i susceptibles a la cafeïna. Un consum excessiu podria provocar-los efectes secundaris com ara insomni, nerviosisme i taquicàrdia.

Finalment, les embarassades també entrarien dins dels grups de recomanació. Alguns estudis suggereixen que un consum moderat no afectaria el seu estat, però la recomanació per a aquestes dones és limitar la cafeïna a 200 mg al dia.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!