Imatge de tres dones celebrant el premi de la Loteria de Nadal

Apunta al calendari: La data límit per cobrar els premis de la Loteria

No et quedis sense premi! Aquest és el temps que tens per cobrar el dècim

Ja sigui per mitjans digitals, televisió, ràdio... Avui dia, milers d'espanyols estan pendents d'un dels esdeveniments més esperats aquesta època de l'any. I com és tradició, cada 22 de desembre es duu a terme un dels sorteigs més grans del país: La Loteria de Nadal.

Han estat molts els que ahir s'enduien una gran alegria en descobrir que el seu dècim ha estat un dels premiats. Durant la jornada, es van repartir 2.500 milions d'euros en premis: n'hi ha de més o menys valor, però tots són igual de ben rebuts per part dels premiats.

Tot i això, hi ha alguna cosa que han de tenir molt present tots els afortunats. I és que els dècims de la loteria tenen data de caducitat, és a dir, el premi s'ha de sol·licitar dins del període establert.

Si no és així, el propietari de la butlleta es quedarà sense rebre els diners. I no només això, sinó que aquest mateix import anirà destinat a les arques públiques sota el control d'Hisenda, tal com detalla la llei.

No t'oblidis! Aquesta és la data límit per cobrar un dècim premiat

Com hem dit, tots els premis de la Loteria de Nadal prescriuen. Per això, és molt important no deixar passar gaires dies després de saber que hem estat guanyadors. D'aquesta manera, evitarem que se'ns acabi oblidant i no perdrem els diners.

Imatge del Sorteig de la Loteria de Nadal 2022
El Sorteig de la Loteria de Nadal de 2022 s'ha celebrat aquest dijous | TVE

Encara que pugui semblar un fet puntual, no reclamar els premis és una cosa molt habitual. Així mateix, ho recullen les dades facilitades per Loteries i Apostes de l'Estat, que indiquen que entre un 30% i un 70% dels imports d'aquest tipus de sortejos no se sol·liciten a temps.

Normalment, en la majoria dels casos es tracten de quanties de poc valor, però, tanmateix, alguna vegada també s'ha donat aquesta situació amb premis extremadament elevats. I és que una petita distracció pot jugar una mala passada a qualsevol.

Loteria
Els dècims de loteria tenen data de caducitat| EUROPA PRESS

Perquè això no et passi, has d'anar a cobrar el premi abans dels primers 90 dies, ja que el dècim de loteria caduca al cap de tres mesos. Així doncs, el temps comença el compte enrere un dia després de realitzar-se el sorteig corresponent.

Aquesta mateixa informació també es pot trobar al revers de les butlletes, on a més s'afegeix que «passat aquest termini, l'import dels premis no reclamats quedarà a benefici del Tresor. Aquest termini s'ampliarà en un dia si el darrer del període fos festiu a la localitat en què es tramiti el pagament».

Així doncs, els dècims de la Loteria de Nadal d'aquest any es podran cobrar fins al 22 de març del 2023.

Així pots rebre el premi segons l'import

Si has estat un dels afortunats, és el moment d'anar a cobrar la butlleta premiada. En cas que l'import guanyat sigui inferior a 2.000 euros, podràs sol·licitar la quantia a qualsevol de les administracions de Loteries.

No obstant això, si el premi és de més valor, t'hauràs de presentar a les entitats financeres afiliades a Loteries i Apostes de l'Estat. En cap cas, els bancs no poden atribuir càrrecs ni comissions, així com tampoc podran reclamar una contraprestació.

Imatge d'una dona celebrant la Loteria de Nadal
Si ets un dels premiats, és el moment d'anar a cobrar el dècim guanyador | CatalunyaDiari

Les 2 excepcions que et permetran cobrar un premi caducat

Malgrat el que s'indica a les mateixes butlletes, hi ha dues excepcions en què és possible cobrar un premi de loteria fora de termini.

1. Dècim trencat o en mal estat

Si un dècim de loteria premiat es troba deteriorat, el termini de caducitat es podria aturar. Això passarà quan es qüestioni la validesa d'aquesta butlleta. En aquest cas, el termini de tres mesos s'ha de parar fins que es determini una resolució definitiva sobre el desè afectat.

2. Acord judicial

Una altra de les excepcions té a veure amb la loteria compartida. En cas de guanyar un premi, es podria produir un conflicte d'interessos entre les dues parts. Si això passa, el temps establert per cobrar el premi podria «congelar-se» fins que els implicats arribin a un acord judicial.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp