Un infermer vacunant una nena

Aquest és el llistat de vacunes que Sanitat oferirà gratis aquest 2023

S'amplia la llista de vacunes gratuïtes a partir de l'any que ve

Vacunes, vacunes i més vacunes. Fa un temps, en ple auge de la pandèmia, no sentiem altra cosa. Ara, amb el suflé ja rebaixat, parlar de vacunes sembla parlar de temps passat. Però no, no és així. 

Perquè ara, Sanitat ha anunciat que actualitzarà la llista de vacunes gratuïtes per al 2023. El calendari vacunal per als nens va mantenir-se durant un temps sense canvis a causa de la pandèmia, però ara ha arribat el moment d'introduir-hi unes quantes novetats.

S'afegiran noves vacunes obligatòries a totes les comunitats del país. Entre elles destaca la de la meningitis B, el Bexsero, que fins ara només es podia administrar quan hi hagués una prescripció per part d'un metge privat.

El Ministeri de Sanitat incorporarà tres noves vacunes per als menors a partir del 2023. En primer lloc hi ha el Bexsero, que únicament la posava la Seguretat Social en un grup reduït de territoris. Era el cas de Galícia, Andalusia, Canàries, Catalunya i Castella i Lleó. Es tractava d'una reivindicació per part dels professionals des de fa temps. Consideraven que calia administrar-la a tot Espanya. La intenció és que des del gener de 2023 vacunin els nens d'entre 2 mesos i 12 anys.

Les dosis de la vacuna de la meningitis

La vacuna de la meningitis es compon de diverses dosis, que dependran de l'edat del pacient en aquesta primera inoculació. Els pediatres aconsellen que es vacuni sistemàticament a partir dels dos mesos, però la pauta en seria diferent segons l'edat.

Per als lactants de 2 a 5 mesos, el nombre de punxades oscil·larà entre quatre i tres. Dependrà, sobretot, dels intervals mínims entre les primeres dosis. Es mantindran les tres dosis fins als 2 anys. A partir d'aquí, fins als 12 anys, només caldrà rebre dues inoculacions; per a aquests grups no cal posar-los vacunes de reforç.

Una infermera vacunant un voluntari amb una dosi d'Hipra al Trueta
El calendari de vacunació infantil incorpora tres noves vacunes. | ACN

La vacuna de la grip també s'hi afegeix

Igual que passa amb els adults, des de Sanitat també consideren oportú vacunar de la grip els nens. És cert que en algunes comunitats ja s'inoculava alguns petits, però només quan tinguessin algun tipus de patologia prèvia per evitar possibles complicacions.

Per tant, se sumarà a la llista de vacunes gratuïtes del calendari infantil. Es posarà als menors entre 6 mesos i 5 anys. Quant a les dosis, es podria administrar en dues punxades fins als 2 anys. Tot i això, a partir d'aquesta edat es canviaria el procés: recorrerien a una vacuna atenuada intranasal, que és totalment nova al nostre país.

La tercera és la vacuna del papil·loma humà

La tercera vacuna gratuïta entre els menors serà la del papil·loma humà. Fins avui només la rebien les nenes, però a partir d'ara també els nois.

Algunes comunitats havien pres la iniciativa de posar-les a aquest grup de població, com ara Illes Balears o Catalunya, però ara se suma a aquesta proposta el Ministeri de Sanitat. Finalment la inocularan tots els nois de més de 12 anys.

Es tractava d'una altra reivindicació vella per part del personal sanitari, ja que també volia que se'n pogués beneficiar la població masculina. Cal recordar que el virus del papil·loma humà és una de les malalties de transmissió sexual més comunes, que també afecta els homes. De fet, s'estima que és el causant del 40 % dels càncers de penis i del 90 % dels d'anus.

A més a més, caldrà estar alerta amb l'evolució de la covid. De moment s'està vacunant la gent més gran i els grups de població més vulnerables. La situació sembla controlada, però si apareguessin noves variants, els joves haurien de vacunar-se.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp