Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto d'una persona fent servir el telèfon mòbil.

L'OCU us dona aquestes 5 regles perquè no us estafin per telèfon o correu electrònic

Podeu evitar caure en estafes amb aquests trucs de l'OCU

Les estafes semblen estar a l'ordre del dia. Tant se val si n'has estat una víctima directa o no, segurament coneixes algú que sí que ho ha estat. A conseqüència d'això, nombroses organitzacions i autoritats donen trucs per a detectar qualsevol estafa. En aquesta ocasió, l'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) ha estat l'encarregada de compartir cinc regles que podrien ser molt útils a l'hora de no caure en cap trampa.

Les estafes són cada vegada més comunes

Has patit mai alguna estafa per correu, per telèfon o al carrer?Hi ha delictes o infraccions que es poden cometre circulant pel carrer, en una cafeteria, a la feina i, fins i tot, a casa. Els mitjans electrònics ens han anat facilitant moltes coses, però també són el mitjà perfecte per arribar a provocar un mal que de vegades es paga car.

Quan es tracta de persones grans, cal anar més amb compte Tot i que intentem ajudar-los a adaptar-se a les noves tecnologies, és molt probable que no entenguin del tot certes informacions i puguin caure en una trampa. És indispensable que una altra persona s'encarregui de supervisar els missatges, correus electrònics o trucades que poden sol·licitar alguna dada personal que els comprometi. Ningú està exempt de patir una estafa, fins i tot persones força adaptades a aquesta nova era han estat víctimes sense saber-ho de petits delictes.

Ordinador
Les estafes per correu electrònic han esdevingut molt habituals. | GETTY IMAGES

En el cas dels nens, hem d'entendre que són el gremi més vulnerable que existeix i que en cap cas no haurien de tenir accés a informació que pogués posar en perill ells mateixos o els seus pares.Per això, es recomana que, quan s'estimi l'edat oportuna i se'ls concedeixi el privilegi de manejar un mòbil, siguin els seus pares els primers responsables a educar-los i cuidar-los.

Compte amb les estafes telefòniques

Què passa amb les estafes telefòniques? Quan hem de sospitar que és una estafa? L'OCU adverteix que cada cop són més habituals aquest tipus d'estafes, tant telefòniques com per correu. Últimament, certs delictes s'estan cometent en nom d'aquesta organització: fan servir el seu nom per fer creure a la persona que l'OCU està darrere de la informació que sol·liciten.

Aquests enganys ocorren en nombroses ocasions i diàriament. Per això és important i cal conèixer qui és la persona o entitat que està a l'altra banda del telèfon o del correu que sol·licita alguna classe d'informació que ens pot perjudicar. Cal que et mantinguis en actitud desconfiada en rebre correus electrònics o missatges que no sàpigues exactament qui és la persona que hi ha al darrere, sobretot pel que fa a la informació que et demanen i què necessiten fer-hi.

Una persona manipula un telèfon mòbil davant d'un ordinador
A les compres en línia també poden haver-hi estafes. | GTRES

Normalment, el missatge va dirigit a la persona en qüestió amb l'argument que ha estat enviat per l'assessoria jurídica de l'OCU. Quan passa això, moltes persones cauen en la trampa i solen atendre la trucada o contestar al correu sense posar-ho en dubte. Per això, ens hem de qüestionar: Què cal fer en aquests casos? Quines regles podem seguir per evitar una estafa? L'OCU ens delecta amb cinc recomanacions per evitar aquestes estafes.

Quines són les recomanacions principals de l'OCU?

En primer lloc, és essencial que llegeixis el missatge les vegades que et faci falta per analitzar-lo. Doncs les traduccions d'altres països solen contenir errors i llavors és quan has de començar a desconfiar.

Si ets assidu a internet, sabràs que les pàgines tenen un enllaç que ha de ser d'una manera determinada. Per la qual cosa, si al missatge et remeten a una pàgina oficial d'Hisenda, el banc o qualsevol altra entitat, revisa bé l'enllaç.

És molt comú rebre correus o missatges per comunicar-te que has estat seleccionat per a un sorteig, un viatge o directament que n'has estat el guanyador d'un article. Primer de tot, desconfia d'allò que es dona gratis. Així com en els sorteigs, tot allò que et vengui el resultat d'una cosa miraculosa o poc raonable és falsa, moltes vegades solem creure-ho sense contrastar-ho.

Per últim, però no menys important, no facilites dades personals, número de compte, contrasenyes o qualsevol informació a una persona desconeguda.